Jak upéct vláčný bramborový chlebíček s podmáslím | recept
Jak upéct vláčný bramborový chlebíček s podmáslím | recept. Na povrchu je křupavý a uvnitř tak krásně vláčný. Přesně takový chlebíček upečete s pomocí brambor, vloček a podmáslí. Nápadité spojení, které zajistí jak zmiňovanou vláčnost, tak zajímavou strukturu a neotřelou chuť.
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 150 g předem uvařených a oloupaných brambor (typ C)
- 200 ml podmáslí
- 50 g ovesných vloček + na posypání
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička medu
Krok 1
Do větší mísy nasypte všechny suché ingredience. Tedy mouku, vločky, jedlou sodu, sůl a kmín.
Krok 2
Do promísené směsi přilijte podmáslí, přidejte lžičku medu a propracujte.
Krok 3
Do hutného těsta přidejte najemno nastrouhané, předem uvařené brambory a důkladně prohněťte.
Krok 4
Z pevného, nelepivého těsta vytvarujte bochník a vložte jej do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy. Tím, že je těsto krásně pevné a udrží tvar i během pečení, můžete bochník péct i na klasickém plechu.
Krok 5
Povrch potřete vodou a posypte vločkami.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 ˚C (horkovzdušná trouba 180 ˚C) 50–55 minut do lehkého zhnědnutí. Ke konci pečení raději špejlí vyzkoušejte, zda je chlebíček opravdu upečený i uprostřed. Po vytažení jej nechejte vychladnout na mřížce.
Čerstvý, pár hodin po upečení, je chlebíček opravdu nejlepší. Kůrka nádherně křupne a pod ní čeká nadýchaná vláčná střída.
Bramborový chlebíček je doslova unikátní podávaný s bylinkovým tvarohem, který snadno připravíte smícháním 250 g tučného tvarohu, 2 ks jarních cibulek, malé hrsti máty a špetky soli.