Jak si uvařit indické máslové kuře Butter Chicken | recept
Jak si uvařit indické máslové kuře Butter Chicken | recept. Jak si doma uvařit pravé indické jídlo? Jedno z nejoblíbenějších je máslové kuře butter chicken. Jedná se o šťavnaté kousky kuřete v husté smetanové omáčce. Jedinečnou chuť tomuto jídlu dodává koření. Barevné koření je nejdůležitější ingredience indické kuchyně. Indické jídlo je jídlo mnoha chutí, barev a vůní. Držte se receptu a zjistíte, že jde o jednoduchou úpravu kuřecího masa. Kdo nemá rád maso, může ho nahradit například kousky balkánského sýra nebo kousky brambor. Pouze přizpůsobí délku vaření, aby se sýr příliš nerozvařil.
Co je potřeba
- 500 g kuřecího masa
marináda:
- čajová lžička koření garam masala
- 100 g bílého jogurtu
- půl čajové lžičky kari nebo kurkumy
- 3 stroužky česneku
omáčka:
- malá cibule
- 50 g másla
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička koření garam másala
- 1 lžička kurkumy nebo kari koření
- 1 plechovka nakládaných rajčat
- 1 malý rajský protlak
- sůl
- 250 ml sladké smetany
Krok 1
V misce si připravíme marinádu z jogurtu, koření a česneku. Mírně přisolíme. Marinádu pečlivě promícháme, aby se všechny chutě spojily.
Krok 2
Maso nakrájíme na středně velké kostky a promícháme s marinádou. Misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme odležet do ledničky. Necháme marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
Krok 3
Do většího kastrolu dáme rozehřát máslo a zpěníme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Když je cibulka mírně opečená, přidáme koření a česnek, aby se všechny chutě rozvoněly.
Krok 4
Do hrnce na cibuli vyklopíme celou plechovku rajčat i s rajčatovým protlakem. Čerstvý zázvor nastrouháme najemno a také přidáme do omáčky.
Krok 5
Omáčku provaříme, trochu zředíme vodou a rozmixujeme dohladka.
Krok 6
Na pánvi opečeme marinované kousky kuřete a vložíme je do rozmixované omáčky. Přidáme zbytek marinády a smetanu. Vše promícháme a provařujeme ještě alespoň půl hodiny na mírném ohni. Ochutnáme a případně dosolíme nebo dokořeníme. Nakonec zjemníme, již bez vaření, kouskem másla.
Krok 7
Jako příloha se hodí rýže, ale nejlépe k indickému butter chicken ladí placky naan.