Jak na pečené papriky plněné pikantní klobásou a sýrem | recept
Jak na pečené papriky plněné pikantní klobásou a sýrem | recept. Sladká paprika, naplněná ostrou čabajkou a výraznou sýrovou směsí, je v kombinaci s opečenými kousky jemného pečiva naprostou labužnickou delikatesou, u které oceníte, že paprika má dvě půlky. U jedné totiž zcela určitě nezůstanete.
Co je potřeba
- 2 červené papriky
- 2–3 plátky toastového chleba
- 50 g másla na opečení pečiva
- 1 čabajka (přibližně o váze 125 g)
- 120 g sýru Čedar
- 1 vajíčko
- 50 ml smetany na vaření
- 3 snítky tymiánu
- ½ lžičky kajenského pepře
- sůl dle chuti
Krok 1
Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky a na másle je opečte dozlatova.
Krok 2
V misce smíchejte jemně nastrouhaný sýr s vajíčkem, smetanou, nasekaným tymiánem, kajenským pepřem. Směs dle chuti osolte.
Krok 3
Klobásu nakrájejte na tenké plátky.
Krok 4
Nyní rozkrojte papriky na půlky, očistěte je a rozložte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem.
Krok 5
Do každé půlky nasypte část opečených chlebových kostiček.
Krok 6
Rozdělte na ně nakrájenou klobásu.
Krok 7
Na závěr vše zakryjte připravenou sýrovou směsí.
Krok 8
Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C) přibližně 20–25 minut tak, aby se sýr lehce opekl a papriky změkly.
Upečené papriky si nejlépe vychutnáte dokud jsou ještě teplé, kdy vynikne jejich pikantnost, ale pravdou je, že sklízí úspěch i vychladlé, servírované například na oslavách.
Pro odvážnější jedlíky můžete papriky připravit i v ostřejší verzi, kde čabajku nahradíte chorizem a do sýrové směsi místo kajenského pepře přidáte čili koření nebo nadrobno nakrájenou čili papričku.
Pro jemnější jazýčky naopak zvolte šunkovou klobásu, vynechte kajenský pepř a výrazný Čedar můžete vyměnit za jiný tučný sýr, například Goudu.