Jak upéct popraskané pomerančové sušenky s kokosem | recept
Jak upéct popraskané pomerančové sušenky s kokosem | recept. Jedinečnému spojení svěžího pomeranče a voňavého kokosu v kouzelně vypadající sušence nelze odolat. Nejen že nadýchaný a na jazyku se rozplývající bochánek úžasně provoní, ale i ochutí. Pomerančová šťáva ho navíc dokonale zvláční.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 60 popraskaných sušenek
- 60 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajíčka
- šťáva z ½ pomeranče (zhruba 3 lžíce)
- 2 lžičky pomerančové kůry
- 100 g strouhaného kokosu
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100–120 g moučkovou cukru na obalení
Krok 1
Cukr s máslem pokojové teploty vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.
Krok 2
Do máslové pěny postupně zašlehejte vajíčka s pomerančovou šťávou.
Krok 3
Ve větší míse pak do ušlehaného základu přidejte kokos, mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou pomerančovou kůru, kterou můžete ještě podpořit lžičkou sušené kůry.
Krok 4
Ze surovin vypracujte vláčné, krásně měkké těsto, přikryjte potravinářskou fólii a dejte alespoň na 3 hodiny do ledničky.
Krok 5
Z dobře vychlazeného těsta tvarujte menší kuličky.
Krok 6
Následně je obalujte v moučkovém cukru. Nalepený cukr nikterak z kuliček nesklepávejte, ale nechejte ho pěkně poctivou vrstvu. Právě cukr totiž zajistí výsledný popraskaný efekt.
Krok 7
Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě na 165 ˚C (horkovzdušná trouba 145 ˚C) 11–12 minut. Voňavé bochánky opravdu po této době z trouby vytáhněte, budou ještě měkké, ale zbytkovým teplem při chladnutí dojdou přesně do žádané podoby, kdy na povrchu budou úžasně křupavé, ale uvnitř vláčné.
Sušenky můžete připravit i v osvěžující verzi. Pomerančovou šťávu a kůru stačí nahradit citronovou. Spojení kokosu a citronu je až překvapivě dobré.