Jak upéct sladké ořechové hromádky se sušeným ovocem | recept
Jak upéct sladké ořechové hromádky se sušeným ovocem | recept. Směs ořechů a sušeného ovoce, prolnutá sladkým kondenzovaným mlékem a jemným máslem, je v podobě upečených malých hromádek opravdu famózní. Lahodně voňavá, vláčná a božsky sladká.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 90 salko hromádek
- 1 plechovka zahuštěného slazeného plnotučného mléka (Salka)
- voda
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 50 g másla
- 320 g nahrubo sekaných ořechů (nejlépe směs více druhů)
- 320 g sušeného ovoce
(doporučuji spíše méně sladké druhy jakými jsou například meruňky, švestky, křížaly)
Krok 1
Salko přelijte do odměrky, tu doplňte do 600 ml vodou, přidejte lžíci mouky a důkladně vše dohromady promíchejte. Vody na dolití budete potřebovat přibližně 300 ml.
Krok 2
V hrnci či hluboké pánvi rozpusťte máslo.
Krok 3
Přilijte připravenou směs ze salka a na velmi mírném ohni zahřívejte. Za stálého míchání pak nechejte přibližně 5 minut probublat až do chvíle, kdy směs začne být krémová a bude mít konzistenci řidšího pudinku.
Krok 4
V míse následně smíchejte s nasekanými ořechy a nakrájeným sušeným ovocem. Takto nechejte alespoň 30 minut odležet. Ořechy a sušené ovoce za tu dobu nasáknou a směs se tím lehce zahustí.
Krok 5
Z poměrně lepivé hmoty tvořte namočenou lžičkou malé hromádky, které rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Lžičkou můžete jednotlivé hromádky jemně zmáčknout, budou tak slabší, rychleji upečené a o něco málo křupavější. Vláčnost ovšem i tak převládne.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 25–30 minut do zezlátnutí. Délka pečení záleží na výšce a velikosti hromádky. Z trouby je ale vytahujte ještě trochu měkčí, zbytkovým teplem při chladnutí krásně dojdou.
Upečené hromádky můžete po vychladnutí lehce pocákat hořkou čokoládovou polevou či rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.