Jak uvařit vynikající boršč | recept
Jak uvařit vynikající boršč | recept. Jak uvařit tradiční boršč? Původní recept pochází z ruské kuchyně, tak se budeme držet ruského receptu. Základem je vývar z kostí a předního hovězího masa. Další důležitou ingrediencí je červená řepa a ostatní zelenina. Na hotové polévce by měla plavat mastná oka. V Rusku se boršč podává horký se zvláštními česnekovými houskami, tzv. pampušky. Polévku na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a čerstvě nasekanými bylinkami. Určitě ji ocení i dietáři, protože je plná vitamínů a nepřibereme po ní.
Co je potřeba
- 2 středně velké červené řepy
- 300 g hovězího masa a kostí
- 1 větší cibuli
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 150 g bílého zelí
- 2 rajčata, nebo 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíci sádla
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky celého pepře
- sůl
- zakysaná smetana a bylinky k podávání
Krok 1
Do většího hrnce vložíme maso, kosti a divoké koření. Přivedeme k varu a na mírném ohni pomalu táhneme alespoň 3 hodiny.
Krok 2
Mezitím si oloupeme řepu, očistíme všechnu zeleninu a vše nakrájíme na drobné nudličky.
Krok 3
Vývar scedíme a maso z něj nakrájíme na kostičky.
Krok 4
Do hrnce dáme sádlo, na kterém zpěníme cibuli a přidáme zeleninu, kterou trošku podusíme.
Krok 5
Zalijeme vývarem, přidáme zeleninu, koření, maso a všechno povaříme ještě půl hodiny, aby se chutě propojily.
Krok 6
Petrželkou a zakysanou smetanou dozdobíme polévku až na talíři. Polévka je nejlepší až druhý den a můžete ji podávat i jako hlavní jídlo.