Jak upéct křehké sušenky z kukuřičných lupínků | recept
Jak upéct křehké sušenky z kukuřičných lupínků | recept. Sušenky z kukuřičných lupínků jsou nejen úžasně křehké, ale i tak voňavé, že jim jednoduše nelze odolat. Spojení aromatické skořice a rumu s vůní pečených rozinek, je v kombinaci s lahodným máslovým těstem opravdu jedinečné.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 45 křehkých a voňavých sušenek
- 100 g rozinek
- 5 lžic tmavého rumu
- 125 g másla
- 1 vajíčko
- 150 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g lehce podrcených kukuřičných lupínků
- 1 lžička mleté skořice
Krok 1
Den před plánovaným pečením, či alespoň pár hodin předem, zalijte rozinky rumem a nechejte je nabobtnat.
Krok 2
Změklé máslo utřete ve větší míse s cukrem do nadýchané pěny.
Krok 3
Přisypte mouku s práškem do pečiva, přidejte vajíčko, mírně podrcené lupínky, marinované rozinky a provoňte skořicí.
Krok 4
Veškeré suroviny zpracujte na kompaktní, ale mírně lepivé těsto. Lehce lepivé těsto je v pořádku, zbytečně velké množství mouky do něj nepřidávejte. Výsledné sušenky by byly příliš tvrdé, a ne tak krásně křehké. Z těsta tvořte vlhkou rukou malé kuličky, které (na plechu vyloženém pečicím papírem) vypouklou stranou lžičky jemně rozmáčkněte.
Krok 5
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 10–15 minut do lehkého zezlátnutí. Zbytkovým teplem při chladnutí pak voňavé sušenky nádherně zkřehnou.
Teplé sušenky můžete po vytažení z trouby obalit ve směsi moučkového cukru a skořice.