Jak upéct výborný domácí chléb | recept
Jak upéct výborný domácí chléb | recept. Jak upéct výborný domácí chléb? Uvidíte, že to není tak složité, jak by se mohlo zdát. A má to své výhody. Nemusíte do obchodu, provoníte si celý byt, bude vás chválit celá rodina a ještě si pochutnáte. Chléb je nejchutnější ještě vlahý jen s máslem.
Co je potřeba
- 350 g hladké bílé mouky
- 150 g žitné celozrnné mouky, nejlépe chlebové
- 250 g vlažné vody
- ½ kostky droždí (21 g)
- 100 g jogurtu
- 2 čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce medu nebo cukru
- 2 polévkové lžíce balsamikového octa nebo stejné množství jablečného octa
- semínka, kmín podle své chuti
- tekutiny přilévejme opatrně, každá mouka jinak pije, ať takzvaně neutopíme mlynáře
Krok 1
Do menší misky si odebereme pár lžic mouky, přidáme kvasnice, cukr, trochu soli a polovinu vlažné vody. Vymícháme hladké řídké těstíčko, které necháme na teplém místě vykynout na kvásek.
Krok 2
Pokud máme kuchyňského robota, dáme do něj všechny zbylé ingredience a zaděláme kváskem. Bez robota to jde s trochou práce také dobře.
Krok 3
Zadělané těsto necháme v míse na teplém místě, zakryté utěrkou, asi hodinu kynout.
Krok 4
Po hodině těsto přendáme ještě na půl hodiny do moukou vysypané ošatky dokynout.
Krok 5
Kameninový pekáč, nebo plech rozpálíme půl hodiny v troubě zapnuté na 200 °C.
Krok 6
Na rozpálený pekáč přendáme těsto z ošatky. Vyklápíme opatrně, aby zůstal zachovaný tvar ošatky. Žádné vyklopení z výšky! Pokud nemáme ošatku, úplně stejně postupujeme s miskou.
Krok 7
Dvacet minut pečeme chléb přikrytý a dalších dvacet minut odkrytý při 220 °C. Uvidíme, že kůrka, která se vytvoří nemá konkurenci. A hlavně jestli pečeme pro své blízké, manžela, děti, vnoučata….nezapomeneme jako vždy hlavní ingredienci LÁSKU.