Jak uvařit hrachovou polévku | recept
Jak uvařit hrachovou polévku | recept. Hrachová polévka je hustá, krémová a není třeba mouka na zahuštění. Hustotu docílíte rozmixováním části hrachu a zeleniny. Polévku lze připravit ze zeleného i žlutého hrachu, s přídavkem sušených hub nebo uzeného masa, vše podle vlastní chuti. V některých rodinách se hrachová polévka podává ke štědrovečerní večeři místo tradiční rybí.
Co je potřeba
- 400 g hrachu
- 1,5 l vody
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- malý kousek celeru
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- bobkový list
Krok 1
Den předem hrách propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte ho, nejlépe přes noc, nabobtnat. Druhý den hrách uvařte do poloměkka (s vodou, ve které se namáčel). Přidejte k němu do hrnce bobkový list, mrkev, cibuli a celer. Nesolte, luštěniny se solí až uvařené. Hrách během varu pokud možno nemíchejte, stačí hrncem potřást.
Krok 2
Část téměř měkkého hrachu i se zeleninou rozmixujte na kaši a vraťte do hrnce. Zbývající kuličky nechte celé. Okořeňte prolisovaným česnekem a uvařte doměkka. Polévku nemusíte zahušťovat moukou, je dost hustá díky mixovanému hrachu. Na závěr ochuťte solí a majoránkou.
Krok 3
Polévku můžete obohatit kousky uzeného masa nebo slaniny. Nakrájené maso opražte nasucho v pánvi a do polévky přidejte společně s mixovaným hrachem.
Polévku podávejte s kostičkami opečeného pečiva a na ozdobu můžete do talíře přidat hrst zeleného mraženého hrášku.