Jak upéct slaný koláč s balkánským sýrem a sušenými rajčaty | recept
Jak upéct slaný koláč s balkánským sýrem a sušenými rajčaty | recept. Vláčné jogurtové těsto doplněné sušenými rajčaty, voňavým rozmarýnem a kousky balkánského sýru – to je naprosto jedinečný slaný koláč, který musíte určitě vyzkoušet.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm
- 1 vajíčko
- 80 ml olivového oleje
- 400 g bílého smetanového jogurtu (lze použít i rozmixovaný Cottage sýr)
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2–3 lžičky sušeného rozmarýnu
- 100 g sušených rajčat
- 120–150 g balkánského sýru
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
V jedné míse prošlehejte vajíčko, olej a tučný jogurt či rozmixovaný Cottage sýr.
Krok 2
V druhé míse spolu promíchejte sypké suroviny, kterými jsou mouka, prášek do pečiva a rozmarýn. Směs osolte a opepřete. Solte opatrně, balkánský sýr i sušená rajčata jsou poměrně slané chuti.
Krok 3
Do suché směsi následně vlijte tekutou směs a důkladně propracujte do vláčného, tužšího těsta.
Krok 4
Na závěr do těsta vmíchejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Ta lze použít jak sušená na slunci, tak naložená v oleji.
Krok 5
Takto připravené těsto rozprostřete do pečicím papírem vyložené koláčové formy.
Krok 6
Povrch ozdobte kostičkami balkánského sýru.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) 40–45 minut dozlatova.
Po upečení nechejte ve formě vychladnout a poté krájejte na klínky.
Koláč můžete snadno proměnit i v nápadité muffiny, které jsou například na oslavách mnohem lákavější. Těsto stačí jednoduše rozdělit do formiček na muffiny a upéct v nich.
Dalším lákadlem mohou být olivy použité místo sušených rajčat. A to jak černé, tak zelené.