jaktak.cz

Jak upéct vynikající domácí škvarkové placky | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

 

Jak upéct vynikající domácí škvarkové placky | recept. Jak upéct škvarkové placky? Vyžádá si to trošku více času, ale domácím škvarkovým plackám se nic nevyrovná. U nás se v kombinaci s bramboračkou dělají jako hlavní jídlo, ale i samostatně si na nich pochutnáte. Nejlepší jsou hned po upečení a vychladnutí. A jak chutnají druhý den vlastně nezjistíte. Jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.

 

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 250 g škvarků
  • 200 g másla
  • 1 lžíce sádla
  • 250 ml mléka
  • ½ kostky kvasnic (21 g)
  • mák na posypání
  • malá pomocnice, ta se vždycky hodí

 

Krok 1

Ze syrového sádla vyškvaříme domácí škvarky. Pokud máme méně času, můžeme nahradit koupenými.

Krok 2

V menší misce promícháme pár lžic hladké mouky, vlažné mléko, špetku cukru a kvasnice. Potřebujeme řídké těstíčko, které necháme na teplém místě vzejít v kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny.

Krok 3

Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, vajíčko, sůl, škvarky, rozpuštěné máslo, sádlo a pomalu přiléváme mléko. Zpracujeme v hladké těsto.

Krok 4

Těsto necháme v míse přikryté utěrkou, na teplém místě, asi hodinu kynout.

 

Krok 5

Na plech dáme pečicí papír a na něj z vykynutého těsta klademe malé bochánky. Na plech se vejde asi 9 kusů.

Krok 6

Z každého bochánku rukou umačkáme placičku, kterou propícháme vidličkou a posypeme mákem. Na plechu necháme ještě deset minut dokynout.

Krok 7

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi čtvrt hodiny. Placky musí být upečené dozlatova. A nezapomeneme  nechat vychladnout, protože každý dobře ví, že po teplých plackách by ho bolelo břicho!

 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vynikajici-domaci-skvarkove-placky-recept.html