Jak upéct vynikající domácí škvarkové placky | recept
Jak upéct vynikající domácí škvarkové placky | recept. Jak upéct škvarkové placky? Vyžádá si to trošku více času, ale domácím škvarkovým plackám se nic nevyrovná. U nás se v kombinaci s bramboračkou dělají jako hlavní jídlo, ale i samostatně si na nich pochutnáte. Nejlepší jsou hned po upečení a vychladnutí. A jak chutnají druhý den vlastně nezjistíte. Jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.
Co je potřeba
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- 250 g škvarků
- 200 g másla
- 1 lžíce sádla
- 250 ml mléka
- ½ kostky kvasnic (21 g)
- mák na posypání
- malá pomocnice, ta se vždycky hodí
Krok 1
Ze syrového sádla vyškvaříme domácí škvarky. Pokud máme méně času, můžeme nahradit koupenými.
Krok 2
V menší misce promícháme pár lžic hladké mouky, vlažné mléko, špetku cukru a kvasnice. Potřebujeme řídké těstíčko, které necháme na teplém místě vzejít v kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny.
Krok 3
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, vajíčko, sůl, škvarky, rozpuštěné máslo, sádlo a pomalu přiléváme mléko. Zpracujeme v hladké těsto.
Krok 4
Těsto necháme v míse přikryté utěrkou, na teplém místě, asi hodinu kynout.
Krok 5
Na plech dáme pečicí papír a na něj z vykynutého těsta klademe malé bochánky. Na plech se vejde asi 9 kusů.
Krok 6
Z každého bochánku rukou umačkáme placičku, kterou propícháme vidličkou a posypeme mákem. Na plechu necháme ještě deset minut dokynout.
Krok 7
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi čtvrt hodiny. Placky musí být upečené dozlatova. A nezapomeneme nechat vychladnout, protože každý dobře ví, že po teplých plackách by ho bolelo břicho!