Jak uvařit sytou luštěninovou polévku | recept
Jak uvařit sytou luštěninovou polévku | recept. Talíř poctivé polévky, ve které doslova stojí lžíce, přijde v tomto období určitě vhod. Především tedy polévky báječně ochucené, kořením provoněné, a co je důležité, plné zeleniny a vydatných luštěnin.
Co je potřeba
- 200 g předem namočené luštěninové směsi (například směs luštěnin „Hrstka“ či si můžete vlastní směs připravit doma)
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 2 kořenové petržele
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1-1,5l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 lžičky majoránky
- 1 vetší plechovka rajského protlaku
- 100 ml smetany na vaření
Krok 1
Ve větším hrnci na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
Krok 2
Jakmile cibule s česnekem zezlátnou, přidejte k nim bobkové listy, a ještě minutku opékejte.
Krok 3
Poté do hrnce vložte na kostky nakrájené, oloupané, brambory a nahrubo nastrouhanou mrkev s petrželí. Osolte, opepřete a směs společně pár minut restujte.
Krok 4
Až zelenina zavadne a lehce povolí, přisypte předem namočené luštěniny a okořeňte majoránkou. Luštěniny je dobré namáčet alespoň přes noc.
Krok 5
Promíchejte, podlijte připraveným vývarem a přiklopené, za občasného zamíchaní, vařte 40–45 minut do změknutí všech luštěnin. V této fázi vlijte pouze litr vývaru, zbývající si nechejte na případné podlití a zředění.
Krok 6
Vyjměte bobkové listy a do polévky vmíchejte rajský protlak. V případě, že bude polévka příliš hustá, přilijte do ní zbývající vývar.
Krok 7
Na závěr polévku zjemněte smetanou a již jen na mírném ohni 5 minut prohřejte. Dle chuti dosolte či opepřete.
Následně vydatnou polévkou naplňte talíře, přiložte čerstvé pečivo a vychutnejte si její výtečnou, kořeněnou chuť.
Nápaditého a chutného zpestření polévky dosáhnete, pokud na úplný závěr, tedy až po prohřátí smetany, přihodíte do hrnce hrst baby špenátu. V tu chvíli hrnec jen přiklopte pokličkou, dál neprohřívejte a vyčkejte až špenát zavadne.