Jak připravit zapečenou čabajku s bramborami a vajíčkem | recept
Jak připravit zapečenou čabajku s bramborami a vajíčkem | recept. Kolečka ostré klobásy, vyskládané a dokřupava upečené na bramborové směsi s cibulí a česnekem přímo vybízejí k snědku. Obzvlášť jsou-li tyto pikantní kolečka doplněna zapečeným vajíčkem.
Co je potřeba
- 500 g brambor
- 2 červené cibule
- 5–6 stroužků česneku
- 250 ml smetany ke šlehání
- máslo či sádlo na vymazání zapékací mísy
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení bramborové směsi
- 1 čabajka o hmotnosti přibližně 125 g
- 2 vajíčka
Krok 1
Ve větší míse promíchejte na tenké plátky nakrájené a oloupané brambory, na půlkolečka nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, sůl a pepř. Brambory nakrájejte na opravdu tenké plátky, aby se rychleji propekly. Já jsem si pomohla struhadlem, kde jedna ze stran obsahuje právě ideální „plátkovač“.
Krok 2
Směs přemístěte do hojně vymazané zapékací mísy.
Krok 3
Rovnoměrně prolijte smetanou a přiklopené pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) přibližně 20 minut. Pak mísu odklopte, snižte teplotu na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte dalších 20 minut tak, aby brambory zezlátly a částečně změkly.
Krok 4
Po této době zapékací mísu vyndejte, v bramborové směsi rozhrňte důlek a rozklepněte do něj vajíčko. Počet vajíček přizpůsobte počtu strávníků. Každý by měl v porci jedno vajíčko ochutnat.
Krok 5
Současně s vajíčky navrch rozmístěte i na kolečka nakrájenou čabajku.
Krok 6
Takto vraťte zpět do trouby závěrečně zapéct, asi tak na 15–20 minut.
Pikantně provoněnou specialitu servírujte posypanou cibulkou či petrželkou.
Odvážnější mohou vrstvu bramborové směsi doplnit Chorizem, které je ještě o něco výraznější.
A ještě jeden skvělý tip, tentokrát pro milovníky zabijačkových dobrot. Směs je úžasná i zapečená s kolečky jelítka.