Jak na lahodnou chuťovku s čabajkou do skla | recept
Jak na lahodnou chuťovku s čabajkou do skla | recept. Tato ostrá a drsná lahůdka z pikantní maďarské klobásy, cibule a česneku vás zaručeně dostane. Dochucená sladko slanou omáčkou, rajčatovou passatou a výrazným kořením je totiž naprosto excelentní delikatesou, která nejlépe chutná s křupavou topinkou.
Co je potřeba
- 200 g čabajky
- 1 velkou červenou cibuli
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 300 ml čerstvé jablečné šťávy
- 4 lžíce rajčatové passaty (pyré)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce balzamikového octa
Krok 1
Na rozpáleném olivovém oleji dozlatova orestujte na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek.
Krok 2
K osmaženému základu do pánve přidejte na půlkolečka nakrájenou čabajku, tymián a rozmarýn. Krátce opečte tak, aby se klobása hezky osmahla a koření rozvonělo.
Krok 3
Podlijte jablečnou šťávou (já přidala 100% čerstvě vylisovanou jablečnou od Hello) a současně přidejte rajčatovou passatu. Na středním ohni vařte, dokud se tekutina nezredukuje a omáčka nezhoustne. Potrvá to přibližně 15 minut.
Krok 4
Směs ochuťte směsí sójové omáčky a balzamikového octa a 3–5 minut prohřejte.
Krok 5
Takto připravenou delikatesu rozdělte do skleniček, zavíčkujte a po vychladnutí skladujte v lednici, kde vydrží 14 dní určitě. Pro delší uskladnění pak doporučuji skleničky zavařit při 80 ° C, 15-20 minut.
Tuto čabajkovou bombu si můžete dopřát promíchanou s těstovinami nebo jako chuťovku k bruschettě, či ke klasické, české, dozlatova osmažené topince.
Ještě o něco říznější a výraznější chuti dosáhnete, pokud čabajku vyměníte za kořeněné Chorizo.