Jak připravit luxusní kešu dip s parmazánem a kurkumou | recept
Jak připravit luxusní kešu dip s parmazánem a kurkumou | recept. Pouhým rozmixováním jemných kešu oříšků a aromaticky i chuťově výrazného sýru dosáhnete, za přispění česneku a ostré kurkumy, opravdu jedinečné chuti. Výsledný dip úžasně doplní třeba pečenou zeleninu ochucenou orientálním kořením.
Co je potřeba
- 200 g kešu oříšků
- 250 ml vody na namočení oříšků
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1–2 stroužky česneku
- 40 g strouhaného parmazánu
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 100–150 ml vody
- špetka soli a pepře
Krok 1
Kešu oříšky přibližně na hodinu ponořte do 250 ml vody, krásně změknou a půjdou lépe rozmixovat.
Krok 2
Poté vodu slijte a oříšky přesuňte do mixéru. Současně k nim přidejte prolisovaný česnek, parmazán, kurkumu, vinný ocet a zatím jen 100 ml vody. Zbylých 50 ml si nechejte na případné další zředění.
Krok 3
Vše důkladně rozmixujte a vyzkoušejte, zda oceníte řidší konzistenci, či ponecháte takto. Případně ještě nařeďte zbylou vodou a dochuťte solí a pepřem.
Chuťově netradiční, ale naprosto výtečný dip podávejte nejlépe k pečené zelenině ochucené orientálním kořením. Skvělý je především pečený květák, lilek či mrkev.
Studený zeleninový vývar přidaný do dipu místo vody, výslednou chuť ještě pozvedne a zvýrazní.