Jak upéct listový koláč nevšedních chutí | recept se sýrem a suchým salámem
Jak upéct listový koláč nevšedních chutí | recept se sýrem a suchým salámem. Nevšední slaný koláč, který se stane hitem večírků a oslav. Právě na nich jsou vítané poněkud odvážné, netradiční a výrazné kombinace chutí, kterých je právě tento koláč plný. Buďte tedy odvážní a nebojte se na listové těsto navrstvit zdánlivě neslučitelné. Výsledek vás příjemně překvapí.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
- 100 g tučnějšího plátkového sýru (Gouda, Eidam 45 %)
- 150 g suchého salámu (například Herkules či Poličan)
- 300 g rajčat
- 200 g nakládaných okurek
- 4 vajíčka
- 1 lžička kari koření
- špetka muškátového oříšku
- sůl, čerstvě mletý pepř
Krok 1
Z plátu listového těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.
Krok 2
Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem a ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.
Krok 3
Na těsto rozložte plátky sýru.
Krok 4
Na sýr navrstvěte na tenké plátky nakrájené rajčata.
Krok 5
Rozmístěte nakládané okurky nakrájené na tenká kolečka.
Krok 6
Nakonec posypte na kostičky nakrájeným salámem.
Krok 7
Nyní v misce vidličkou prošlehejte vajíčka s kari kořením, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Krok 8
Vaječnou směsí povrch koláče rovnoměrně zalijte.
Krok 9
Pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), přibližně 40–45 min. dozlatova.
Po upečení odolejte neskutečné vůni pečeného salámu a nechejte koláč ve formě vychladnout a zpevnit. Poté nakrájejte na klínky a servírujte ozdobený například zelenou cibulkou, pažitkou či klidně s další nakládanou zeleninou k přikusování.
Opravdové chuťové bomby dosáhnete, pokud sáhnete po výraznějším sýru, jakým je například ementál, čedar, niva a povrch koláče zasypete například pikantním paprikášem.