Jak upéct tvarohový makovec s ovocem a ořechovou drobenkou | recept
Jak upéct tvarohový makovec s ovocem a ořechovou drobenkou | recept. Spojit veškeré oblíbené varianty koláčů do jednoho jediného je opravdu skvostný nápad. Nejenže zamezíte častým rodinným rozepřím o to, jaký koláč tentokrát upečete, ale především si pochutnáte na báječné tvarohově vláčné makové dobrotě, která je k dokonalosti dotažena šťavnatým ovocem a křupavou drobenkou.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá plechu o velikosti 20 x 30 cm
Na těsto:
- 90 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 80 g hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 200 g mletého máku
- 1 vanička tučného tvarohu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 20 g tmavého kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry (lze i sušená)
- 3 hrsti ovoce nejlépe výraznější či kyselejší chuti
Na drobenku:
- 50 g změklého másla
- 65 g třtinového cukru
- 40 g hladké mouky
- 50 g mletých ořechů jakéhokoliv druhu
Krok 1
Ze všeho nejdříve připravte drobenku. Na tu stačí v misce promíchat změklé máslo s cukrem, hladkou moukou a mletými oříšky do hrudkovité mastnější žmolenky.
Krok 2
Na těsto vyšlehejte elektrickým šlehačem vajíčka s cukrem.
Krok 3
K nadýchané vaječné pěně přisypte mouku, mák a prášek do pečiva a jemně promíchejte.
Krok 4
Zapracujte tvaroh s olejem.
Krok 5
Nakonec těsto ochuťte kakaem, skořicí a citronovou kůrou.
Krok 6
Tužší, ale stále lité těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 7
Povrch těsta zasypte ovocem. Já jsem zvolila borůvky, ale koláč je bravurní i se švestkami, které s mákem tvoří úžasnou dvojici. Výtečná jsou i jablka, třešně či broskve. Do koláče navíc můžete zpracovat ovoce mražené či kompotované (řádně okapané).
Krok 8
Na závěr koláč posypte drobenkou.
Krok 9
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 40–45 minut. Po vytažení z trouby nechejte koláč přibližně 15 minut na plechu dojít a poté přesuňte i s pečícím papírem na mřížku.
Po vychladnutí si koláč, u nás doma zvaný „vše v jednom“, vychutnejte nakrájený na řezy.
Koláč lahodně doplní i drobenka připravená pouze z mandlí.