Jak připravit vánoční domácí Kofila likér | recept
Jak připravit vánoční domácí Kofila likér | recept. Výrazně kávový, přesto lahodný a jemný. Přesně takový je výsledek kouzelného spojení kávy s božskou kávově čokoládovou tyčinkou. Nahořklé chutě jsou dokonale vyváženy sladkým kondenzovaným mlékem a zjemněny lahodnou smetanou.
Co je potřeba
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
- 3 čajové lžičky instantní kávy
- 3 čokoládové tyčinky Kofila
- 3–4 dílky hořké čokolády či čokolády na vaření
- 1 plechovka zahuštěného slazeného mléka (Salko)
- 400–500 ml rumu – dle vlastní chuti
Krok 1
V hrnci spolu za stálého míchání pomalu přiveďte k varu smetanu, mléko, instantní kávu a nalámanou hořkou čokoládu s Kofilou.
Krok 2
Po vychladnutí přilijte rum a vmíchejte Salko.
Krok 3
Důkladně promíchaný likér nalijte do čistých lahví a následně skladujte v lednici.
Před podáváním likér v lahvi promíchejte, neboť čokoládová složka má tendenci se usazovat. Kávově jemný likér si můžete vychutnat hezky vychlazený a podávaný s ledem, ale výtečný je i podávaný za tepla, kdy vás opravdu dokonale zahřeje.
Ještě jemnější a krémovější verze dosáhnete, pokud mléko nahradíte smetanou, likér tak bude kompletně ze smetany.
Do likéru doporučuji použít klasickou, původní příchuť Kofily a neexperimentovat s novou Kofilou „Latté“. Její chuť není tak kávová a likér s ní – to prostě není ono.