Jak upéct prvorepublikové škvarkové pracny s hřebíčkem | recept
Jak upéct prvorepublikové škvarkové pracny s hřebíčkem | recept. Pracny, které mají styl prvorepublikových Vánoc, kdy škvarkové cukroví hrálo prim. A věřte, že cukroví z výjimečné české speciality, kterou škvarky bezpochyby jsou, zachutná i v dnešní době. Zvláště pak v podobě oblíbeného vymačkávané cukroví, které navíc krásně voní.
Co je potřeba
Uvedené množství postačí na tři silikonové plechy plné malých pracen
- 100 g mletých škvarků
- 90 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 menší vajíčko
- 50 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských či lískových)
- 30 g čokolády na vaření
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
Na obalení:
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
Krok 1
Mleté škvarky v míse promíchejte s rozpuštěnou čokoládou.
Krok 2
Přisypte cukr, hřebíček a špetku soli.
Krok 3
Nakonec do směsi přidejte vajíčko, mouku a oříšky.
Krok 4
Vše důkladně a nejlépe rukou propracujte v krásně vláčné, nelepivé a mastnější těsto a nechejte v ledničce nejméně dvě hodiny odpočinout. Ideálně však přes noc.
Krok 5
Vychlazeným těstem vyplňte formičky. Silikonové není třeba vymazávat, ale pokud máte klasické plechové, raději je lehce vymažte.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 20-25 minut.
Krok 7
V průběhu pečení promíchejte moučkový cukr, hřebíček a skořici a připravte si tak směs na obalení.
Krok 8
Upečené pracny nechejte malinko zchladnout a jakmile udržíte formičku v ruce, vyklepněte je, a ještě teplé obalujte v připravené cukrové směsi.
Zcela vychladlé pracny uskladněte do vzduchotěsné nádoby a dopřejte jim několik dní na rozležení. Každé pracny, i tyto prvorepublikové, nejlépe chutnají proležené, kdy jsou hezky vláčné a provoněné.
Do těsta je výtečná i mléčná čokoláda, se kterou jsou pracny o něco jemnější a sladší.