Jak upéct košíčky z pracnového těsta s ořechovou náplní | recept
Jak upéct košíčky z pracnového těsta s ořechovou náplní | recept. Kořeněné pracny mají své zaryté odpůrce i milovníky, jež si bez nich neumí představit vánoční kolekci cukroví. Stejné to bylo donedávna u nás. Polovina rodiny se na ně těší, druhá je nejí ani v nouzi nejvyšší. Ale od té doby, co jsem obyčejné kakaové pracny naplnila ořechovou směsí a čokoládovou polevou, už nejsou na „black listu“ a jen se po nich zapráší. O recept se s vámi podělím.
Co je potřeba
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 140 g másla
- 110 g moučkového cukru
- 1 vejce
- lžička mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 70 g strouhaných vlašských ořechů
- 1 lžíce kakaa
Náplň:
- strouhané vlašské ořechy
- tuzemák podle chuti
- moučkový cukr
Poleva:
- 100 g čokolády
- 20 g omegy
- lžička oleje
Krok 1
Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte těsto, zabalte ho do folie, aby nevysychalo a nechte odležet. Těsto v lednici vydrží týden.
Krok 2
Kousky těsta vtlačujte do formiček na košíčky. Dávejte tenkou vrstvu těsta, aby se do košíčků vešla ořechová nádivka. Upečte v troubě při 200 °C. ještě teplé vyklopte, jde to samo, těsto se nelepí. Před plněním musí být košíčky opravdu studené, proto je klidně naplňte později. Korpusy také můžete mít upečené předem, do zásoby.
Krok 3
Košíčky naplňte směsí cukru a strouhaných ořechů. Ochuťte ji tuzemákem podle uvážení. Přesný poměr není třeba, hmota musí být přiměřeně sladká a vlhká, ale každý máme o přiměřenosti jinou představu.
Krok 4
Připravte si polevu, rozpusťte společně tuk s nalámanou čokoládou a přidejte lžičku oleje pro lesk. Polevou vytřete košíček, naplňte ho ořechovou směsí a polijte čokoládovou polevou. Zdobit můžete tím, co se vám bude líbit.
Toto pečivo není vhodné, vzhledem k obsahu alkoholu, vhodné pro děti.