Jak upéct slepované cukroví z vaflového těsta | recept na cukroví
Jak upéct slepované cukroví z vaflového těsta | recept na cukroví. Dovoluji si vám nabídnou recept na trvanlivé cukroví, které můžete upéct klidně i na slavnostní příležitosti, třeba na Vánoce. Cukroví je slepené trvanlivou náplní a dlouho při správném skladování vydrží. Recept si můžete upravit podle sebe – volba náplně a polevy je na vás. Sušenky chutnají i tehdy, jsou-li jen lehce poprášené moučkovým cukrem.
Co je potřeba
Těsto:
- 325 g hladké mouky
- 165 g moučkového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 325 g másla
- 1 bílek
- 150 g lískových ořechů
- lžička skořice
Náplň:
- ovocná směs
- hrst upečených okrojků těsta
- podle chuti rum
Dokončení:
- 100 g bílé čokolády
- lžička rostlinného oleje
- 20 g omegy na polevy
- pražené lískové ořechy
Krok 1
Při ručním zadělávání mouku a cukr prosejte, aby se ingredience provzdušnily. Lískové ořechy jemně postrouhejte a přidejte s mletou skořicí k sypkým surovinám. Přidejte bílek, rozstrouhané studené máslo a rychle vypracujte těsto. Zabalte do folie a nechte ho odležet v chladničce.
Pokud těsto připravujete pomocí kuchyňské techniky, nejprve v míse s hnětacím hákem utřete studené máslo s cukrem a bílkem. Postupně přidávejte sypké suroviny. Další postup je totožný jako v předešlém odstavci.
Krok 2
Vyberte si tvar pečiva a vykrajovačku. Nejlépe se pečou jednoduché, nekomplikované tvary. Příliš členité sušenky s tenkými výběžky se rády, právě na nich, připalují. Z vychlazeného těsta vyválejte na lehce pomoučené desce plát asi 3 mm silný. Vykrájené tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Upečte při 180 °C. Okrojky, které zbydou po vykrajování, už znovu nezapracovávejte do těsta. Upečte je a uschovejte na trvanlivou náplň nebo nepečené cukroví. Před dalším krokem nechte pečivo důkladně vychladnout.
Krok 3
Sušenky slepte ovocnou směsí (dříve marmeláda). Směs z chuťově výrazného ovoce promíchejte s upečenými, rozdrcenými okrojky vaflového těsta. Dochuťe rumem podle vlastního uvážení. Na náplň se nejlépe hodí směs z červeného rybízu, ostružin nebo višní. Takto připravená má dlouho trvanlivost.
Krok 4
Cukroví polévejte čokoládovou polevou a ozdobte praženým lískovým oříškem. Polevu připravte z nalámané čokolády, lžičky oleje a omegy na polevy. Nechte společně rozpustit, promíchejte a jednu stranu v polevě namočte. Uchovejte v suchu, v uzavřené krabici. Pečivo má dlouho trvanlivost.
Ozdobit cukroví můžete praženými oříšky podle tohoto návodu https://www.jitulciny-recepty.cz/prazene-liskove-orechy-navod.html