Jak upéct vepřovou krkovici s růžičkovou kapustou | recept
Jak upéct vepřovou krkovici s růžičkovou kapustou | recept. Růžičková kapusta je typickou podzimní zeleninou, která v poslední době získává na oblibě. Jako každá zelenina chutná nejlépe, je-li správně uvařená. Příliš měkká a dlouhým vařením zašedlá není příliš lákavá ani chutná. Kapustě sluší jednoduchá rychlá úprava a lze připravit jako samostatný pokrm i jako příloha k masu. Zkuste třeba následující recept na pečené maso s růžičkovou kapustou.
Co je potřeba
- 4 plátky vepřové krkovice
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 větší cibule
- 200 ml smetany ke šlehání nebo vývaru
- sůl
- mletý pepř
- 100 g anglické slaniny
Krok 1
Z vepřové krkovice bez kosti ukrojte 4 plátky silné dva centimetry. Položte je do pekáčku, osolte a okořeňte mletým pepřem, podlijte malým množstvím smetany nebo vývaru a vložte do trouby. Pečte při 200 °C.
Krok 2
Kapustičky očistěte, odstraňte poškozené nebo zažloutlé svrchní listy a seřízněte plátek košťálu. Malé ponechejte celé, větší překrojte na polovinu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Krok 3
Zhruba 20 minut před koncem pečení do pekáče k masu přidejte kapustičky a kolečka cibule. Růžičky vložte na dno, maso na ně položte a cibuli nasypejte navrch. Přilijte zbytek vývaru nebo smetany.
Krok 4
Po celé ploše rozložte slaninu nakrájenou na proužky. Pekáč vraťte do trouby, zvyšte teplotu nebo zapněte horkovzduch a nechte ještě chvilku zapékat. Maso získá barvu a kapustičky změknou. Dejte pozor, abyste jídlo nenechali v troubě déle, než je nutné. Kapusta musí být na skus, nesmí příliš změknout, ztratila by na chuti. Podávejte samostatně bez přílohy nebo s různě upravenými brambory.
Pokud vám nevadí česnek, přidejte k masu několik stroužků na začátku pečení.