Jak upéct lahodnou kefírku se sušeným ovocem | recept
Jak upéct lahodnou kefírku se sušeným ovocem | recept. Kefírka je neskutečně rychlou a snadno upečenou nadýchanou dobrotou, která je díky přidanému kefíru úžasně vláčná a příjemně svěží. Nakrájené sušené ovoce ji krásně barevně oživí.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 30 x 20 cm
- 330 g polohrubé mouky
- 140 g krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 5 lžic oleje¨
- 250 ml kefíru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ balíčku jedlé sody
- 100 g sušených meruněk
- 100 g sušených švestek
- 50 g sušených jablek
- 50 ml rumu na naložení ovoce
Krok 1
Drobně nakrájené sušené ovoce promíchejte s rumem a nechte alespoň hodinu marinovat. Čím déle bude ovoce naložené, tím lépe. Ideální doba je přes noc.
Krok 2
Ve větší míse vyšlehejte do husté pěny žloutky s cukrem a olejem.
Krok 3
Do vyšlehaného základu přidejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kefírem a důkladně promíchejte v hladké těsto.
Krok 4
Přidejte ušlehaný sníh z bílků a velice zlehka a jemně ho do těsta zapracujte.
Krok 5
Nakonec přimíchejte naložené sušené ovoce.
Krok 6
Nadýchané lité těsto přemístěte do formy vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte. Kefírka pečením poměrně vyběhne, tudíž pokud máte raději nižší koláče, zvolte větší formu či plech.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 30 minut do zezlátnutí. Délka pečení závisí na výšce těsta a velikosti plechu. Před vyjmutím z trouby propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle.
Nadýchanou kefírku nechejte vychladnout a teprve pak nakrájejte na porce.
Směs sušeného ovoce můžete zvolit opravdu jakoukoliv. Především dle svých chutí a oblíbenosti. Ovšem kdybyste se nemohli rozhodnout, doporučuji opravdu výbornou kombinaci, kterou jsou sušená jablka a rozinky s tím, že do těsta navíc přidáte lžičku mleté skořice.