Jak upéct domácí chléb s podmáslím | recept
Jak upéct domácí chléb s podmáslím | recept. Pečení domácího chleba by se někomu mohlo zdát zbytečné, vzhledem k nepřebernému množství různých druhů v obchodech. Ale kdo jednou propadne chuti a vůni čerstvě pečeného domácího chleba, většinou jiný nechce. Recept na chléb s podmáslím je jednoduchý a po získání jistoty lze experimentovat s moukou a různými přísadami. Přečtěte si recept.
Co je potřeba
- 1000 g hladké pšeničné mouky
- 50 g droždí
- 200 ml podmáslí
- 300 ml vody
- 1 lžíce 8% octa
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička cukru
- mouka na podsypání
- voda na potření
Krok 1
Do poloviny potřebného množství vlažné vody rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci odvážené mouky. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Krok 2
Mouku prosijte přes síto, aby se provzdušnila a promíchejte ji se solí a kmínem. Smíchejte ji se zbytkem vody, podmáslím, octem a kváskem. Vypracujte těsto a nechte ho nejméně hodinu v teple kynout.
Krok 3
Po hodině těsto znovu propracujte a vytvarujte bochník nebo šišku, kterou nechte ještě 30 minut kynout. Pokud máte, vložte těsto do chlebové ošatky. Plech na pečení vyložte papírem, posypte trochou mouky a vykynutý chléb na něj přendejte. Ostrým nožem jej na několika místech nařízněte.
Krok 4
Troubu vyhřejte na 240 °C a do vyhřáté vložte plech s chlebem. Chléb těsně před tím potřete vodou, aby se kůrka pěkně leskla. Pečte několik minut zprudka a jakmile se vytvoří kůrka, snižte teplotu, dopékejte při 160 °C. Během pečení občas potřete vodou.
Upečený chléb přeložte na kuchyňskou mřížku a před zakrojením ho nechte vychladnout.
Část pšeničné mouky můžete nahradit moukou žitnou nebo celozrnnou.
Troubu alespoň prvních dvacet minut pečení neotvírejte.