jaktak.cz

Jak upéct domácí chléb s podmáslím | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct domácí chléb s podmáslím | recept. Pečení domácího chleba by se někomu mohlo zdát zbytečné, vzhledem k nepřebernému množství různých druhů v obchodech. Ale kdo jednou propadne chuti a vůni čerstvě pečeného domácího chleba, většinou jiný nechce. Recept na chléb s podmáslím je jednoduchý a po získání jistoty lze experimentovat s moukou a různými přísadami. Přečtěte si recept.

Co je potřeba

  • 1000 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g droždí
  • 200 ml podmáslí
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce 8% octa
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička cukru
  • mouka na podsypání
  • voda na potření

Krok 1

Do poloviny potřebného množství vlažné vody rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci odvážené mouky. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Krok 2

Mouku prosijte přes síto, aby se provzdušnila a promíchejte ji se solí a kmínem. Smíchejte ji se zbytkem vody, podmáslím, octem a kváskem. Vypracujte těsto a nechte ho nejméně hodinu v teple kynout.

Krok 3

Po hodině těsto znovu propracujte a vytvarujte bochník nebo šišku, kterou nechte ještě 30 minut kynout. Pokud máte, vložte těsto do chlebové ošatky. Plech na pečení vyložte papírem, posypte trochou mouky a vykynutý chléb na něj přendejte. Ostrým nožem jej na několika místech nařízněte.

Krok 4

Troubu vyhřejte na 240 °C a do vyhřáté vložte plech s chlebem. Chléb těsně před tím potřete vodou, aby se kůrka pěkně leskla. Pečte několik minut zprudka a jakmile se vytvoří kůrka, snižte teplotu, dopékejte při 160 °C. Během pečení občas potřete vodou.

Upečený chléb přeložte na kuchyňskou mřížku a před zakrojením ho nechte vychladnout.

Část pšeničné mouky můžete nahradit moukou žitnou nebo celozrnnou.

Troubu alespoň prvních dvacet minut pečení neotvírejte.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-domaci-chleb-s-podmaslim-recept.html