Jak uvařit tradiční anglickou chlebovou omáčku | recept
Jak uvařit tradiční anglickou chlebovou omáčku | recept. Chlebová omáčka patří ke klasickým receptům britské kuchyně. Tato kořeněná krémová omáčka je ideální přílohou k pečenému drůbežímu masu, nejčastěji z kuřete nebo krůty. Slavná omáčka je zmíněna i v knize pro děti Danny mistr světa, kde ji podávali s bažantem. Recept stojí za vyzkoušení a moc pěkná kniha za přečtení.
Co je potřeba
- 110 g suchého toastového chleba
- 1 velká cibule
- 15 hřebíčků (i méně)
- 1 bobkový list
- 8 kuliček černého pepře
- 570 ml mléka
- 50 g másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl
- mletý černý pepř
Krok 1
Recept lze připravit i z rostlinného mléka a smetany. Z uvedeného množství suchého toastového chleba umelte strouhanku. Ještě předtím okrájejte z plátků kůrku.
Krok 2
Cibuli oloupejte a rozkrojte na polovinu. Zapíchejte do ní hřebíček. Omáčka má výraznou hřebíčkovou chuť, pokud nemáte odvahu na takové množství koření, dejte hřebíčku méně. Hřebíček můžete zaměnit za čerstvě nastrouhanou špetku muškátového oříšku.
Krok 3
Do hrnce nalijte mléko, vložte do něj cibuli s hřebíčkem, přidejte bobkový list a celý pepř. Osolte a přiveďte k varu. Po dosažení bodu varu sejměte z plotýnky, hrnec zakryjte poklicí a nechte stát v teple minimálně 2 hodiny, klidně i déle, aby se přísady v mléce vylouhovaly.
Krok 4
Před dalším krokem vyjměte cibuli, pepř i bobkový list a prozatím je odložte stranou.
Krok 5
Do mléka vmíchejte strouhanku a 25 g másla. Na mírném ohni (za občasného míchání) asi 15 minut provařujte. Za tuto dobu se drobky rozmočí a omáčka zhoustne.
Krok 6
Do omáčky vložte zpět odloženou cibuli a koření a nechte stát do doby, než budete omáčku podávat. Těsně před servírováním vyjměte cibuli a koření, jemně prohřejte a poté vmíchejte zbývající máslo a smetanu. Podávejte v nahřáté misce.
Krok 7
Omáčku podávejte jako přílohu k pečenému kuřeti nebo jiné drůbeži. Kuře upečte běžným způsobem, nemusíte ho nijak zvlášť kořenit, omáčka je sama o sobě dost výrazná.