Jak připravit salát s hlávkovým zelím, křenem, mrkví a cibulí | recept
Jak připravit salát s hlávkovým zelím, křenem, mrkví a cibulí | recept. Doporučuji vám vyzkoušet následující recept na zdravý podzimní salát. Salát je křupavý s vyváženou chutí a je plný vitaminů, které jsou v tomto období velice potřebné. Salát je velmi vhodný i pro osoby s cukrovkou, jen musí zaměnit cukr za jiné sladidlo. Mám vyzkoušený březový cukr, prodávaný pod obchodním názvem Xylitol. Má stejnou sladivost a dávkuje se v množství jako cukr.
Co je potřeba
- 1000 g hlávkového zelí
- 300 mrkve
- 300 cibule
- 100 g křenu
- 100 g oleje
- 40 g soli
- 110 g krupicový cukr (xylitol)
- 110 g octa (jablečný)
Krok 1
Připravte a očistěte si veškerou potřebnou zeleninu. Aby byl salát co nejbarevnější, nakombinujte červenou a bílou cibuli.
Krok 2
Bílé hlávkové zelí nakrouhejte na delší tenké nudličky. Vyřízněte z něj košťál, je moc tvrdý a v salátu působí rušivě.
Krok 3
Mrkev nebo karotku strouhejte na hrubší slzičky.
Krok 4
Cibuli máte možnost krájet klasicky na drobné kostičky nebo každou cibuli překrojit na několik dílů a krájet na tenké plátky. Během míchání se rozdělí na jednotlivé proužky.
Krok 5
Odvažte olej, ocet, cukr a sůl na zálivku. Olej použijte rostlinný s neutrální chutí, hodí se slunečnicový i řepkový. Běžný 8% ocet lze s dobrým výsledkem zaměnit za ocet jablečný. Všechny odvážené přísady, kromě octa, přidejte do mísy k zelenině.
Krok 6
Na závěr co nejjemněji rozstrouhejte očištěný křen a ihned ho promíchejte s octem, abyste zabránili zhnědnutí. Křen a ocet rovněž přidejte do mísy a salát rukama dobře promíchejte a promačkejte, ze zelí se uvolní dostatek šťávy. Salát nechte 24 hodin proležet. Podávejte jako přílohu nebo samostatně jen tak „na chuť“.
Salát natlačený do sklenice tak, aby navrchu byla šťáva, vydrží v chladničce dlouhou dobu.
Jestliže chcete salát podávat samostatně, můžete do něj vmíchat lžíci majolky nebo smetany.