Jak upéct jemné kakaové sušenky s náplní | recept s mascarpone
Jak upéct jemné kakaové sušenky s náplní | recept s mascarpone. Tyto kakaové sušenky si určitě oblíbíte. Jsou jemné, výrazně kakaové a snadné na přípravu. S těstem se výborně pracuje, nelepí se a při pečení zachovává obtisknutý reliéf. Sušenky lze naplnit jakoukoli krémovou náplní a pokud budete vykrajovat drobnější tvary, hodí se i na slavnostní příležitosti. Jestliže potřebujete nahradit cukr, můžete ve stejném poměru sladit moučkovým xylitolem, se kterým jsou upečeny i sušenky na fotografii.
Co je potřeba
Těsto:
- 100 g másla
- 100–180 g cukru (xylitolu)
- 200 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku na pečení
Náplň:
- 250 g mascarpone
- 50 g másla
- med podle chuti
- 1–2 kapky vanilkové esence
Krok 1
V misce promíchejte sypké ingredience - mouku, kakao, kypřící prášek a moučkový cukr, který můžete nahradit stejným množstvím xylitolu. Cukr můžete přidat podle svého uvážení, sušenky s pouhými 100 g cukru (xylitolu) jsou málo sladké, je nutno více osladit náplň. Přidejte vejce, na kousky pokrájené máslo a vypracujte těsto.
Krok 2
Těsto zabalte do folie a nechte v chladu odpočinout alespoň 30 minut. Vychlazené těsto rozvalujte na lehce pomoučené podložte na sílu 3 mm. Vykrajujte sušenky nebo jiné tvary.
Krok 3
Sušenky pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Sušenky během pečení krásně drží tvar, neroztékají se, a proto mohou být blízko u sebe.
Krok 4
Plech se sušenkami vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a při této teplotě je pečte zhruba 7–10 minut. Upečené přeložte na kuchyňskou mřížku a před plněním nechte dokonale vychladnout.
Krok 5
Měkké máslo prošlehejte s tekutým medem a mascarpone, ochuťte kapkou vanilkové esence a sušenky tímto krémem naplňte. Hotové uschovejte v chladu.
Z tohoto těsta můžete upéct i drobnější tvary vánočního cukroví. S těstem se dobře pracuje.