Jak upéct arašídové řezy s medem | recept na dezert
Jak upéct arašídové řezy s medem | recept na dezert. Arašídy v těstě, arašídy na ozdobu, jednoduše arašídy v každém kousku. Přesně takové jsou tyto luxusní řezy, ve kterých je chuť i vůně arašídů navíc podpořena výtečným arašídovým máslem. V kombinace s poctivou dávkou medu, nezbytných vajíček a mouky vytvoří opravdu lahodné, nesmírně vláčné a voňavé řezy, které osloví nejen milovníky arašídů.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 20 x 30 cm
Na těsto:
- 180 g másla
- 100 g arašídového másla (nejlépe s kousky arašídů – tzv. crunchies)
- 100 g třtinového cukru
- 100 g medu
- 3 vajíčka
- 250 g hladké mouky
- 100 g nasekaných nesolených arašídů
Na arašídovou krustu:
- 120 g medu
- 2 lžíce rumu
- 80 - 100 g nasekaných nesolených arašídů
Krok 1
V nádobě vhodné ke šlehání smíchejte rozpuštěné máslo, arašídové máslo, med a třtinový cukr. Vařečkou nejdříve vše lehce promíchejte a následně metlami vyšlehejte v nadýchanou směs.
Krok 2
Postupně přidávejte vždy po jedné lžíci mouku a jedno vajíčko. Směs pokaždé znovu prošlehejte.
Krok 3
Až vmícháte všechna vajíčka, vsypte zbývající mouku a vše pomocí vařečky spojte v hladké těsto.
Krok 4
Do těsta na závěr přisypte nasekané arašídy a promíchejte.
Krok 5
Tužší, ale stále lité těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 °C), přibližně 40 minut dozlatova. Před vyndáním z trouby vpíchněte do těsta špejli a pokud na ní neulpí žádné vlhké drobečky, těsto je upečené.
Krok 6
V průběhu pečení v misce prošlehejte med s rumem. Pokud máte hodně tuhý med, přidejte rumu o trochu více, nebo med zahřejte, aby byl tekutý.
Krok 7
Upečené horké těsto hustě propíchejte špejlí.
Krok 8
Ihned potřete prošlehaným medem, který se do teplého korpusu krásně vpije.
Krok 9
Poté hustě posypte nasekanými arašídy a dlaní je ke korpusu s medovou vrstvou přitlačte. Nyní už je zbývá vydržet až arašídová dobrota zchladne a budete ji moci nakrájet na řezy.
Po ozdobení vřele doporučuji arašídy ještě pocákat rumem. Nejenže řezy budou ještě vláčnější a voňavější, ale přidaný rum i „přidrží“ arašídy, které pak budou při krájení a servírovaní méně odpadat.
A pokud oceníte ještě sladší variantu, můžete na úplný závěr povrch koláče znovu přelít tekutým medem.