Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept
Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept. Recept na toto zajímavé jídlo pochází z jednoho zahraničního kulinářského webu. Jeho autor píše, že třídil staré recepty psané rukou jeho babičky. V následné diskusi si jídlo všichni pochvalovali, proto jsem se nechala zlákat a pokrm zkusila uvařit. Je to jednoduché, vydatné a výborné. Název jsem nechala původní, prý je odvozen od nastrouhaných brambor - jsou načechrané jako ovčí kožich.
Co je potřeba
- 500 g vepřové plece
- 1 velká cibule
- 10 brambor
- 300 g čerstvých hub (žampiony nebo lesní)
- 1 lžíce pikantní hořčice
- 4 lžíce majolky nebo kysané smetany
- sůl
- mletý pepř
- lžíce oleje
- 100 g tvrdého sýra
- tuk na vymazání pekáčku
Krok 1
Vepřové maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v misce s hořčicí, majolkou (zakysanou smetanou), solí a pepřem. Nechte nejméně 30 minut odležet.
Krok 2
Velkou, na drobné kostičky pokrájenou cibuli nechte na oleji zesklovatět - nesmí zhnědnout. Přidejte plátky hub, mohou to být žampiony i lesní houby. Já využila (asi letos poslední) kloboučky václavek. Společně míchejte a nechte odpařit vodu z hub. Pak odstavte.
Krok 3
Odleželé maso rozprostřete do tukem vymazaného pekáče. Na vrstvu masa položte a urovnejte směs hub a cibule, osolte a opepřete. Přitlačte, aby se obě vrstvy spojily.
Krok 4
Syrové brambory rozstrouhejte na hrubém struhadle, vyperte ve vodě a proceďte přes síto. Nudličky dobře vymačkejte a pokryjte směs v pekáčku. Osolte. Brambory nestlačujte, nechte je volně.
Krok 5
Tvrdý sýr rozstrouhejte na nudličky, promíchejte se zbytkem majolky (smetany) a pomocí stěrky potřete bramborovou vrstvu. Pekáček zakryjte alobalem nebo víkem.
Krok 6
Troubu předehřejte na 180 °C a při této teplotě jídlo pečte asi 40 minut. Pak alobal odstraňte, zvyšte teplotu a ještě chvilku zapékejte, aby se utvořila zlatá kůrka. Ihned podávejte.
Žampiony nebo jiné houby s nevýraznou chutí můžete okořenit houbovým kořením nebo rozdrcenými sušenými houbami.