Jak na zapečenou smetanově-máslovou růžičkovou kapustu | recept i pro vegetariány
Jak na zapečenou smetanově-máslovou růžičkovou kapustu | recept i pro vegetariány. Chuťově výrazné kapustičky jsou ve spojení s lahodnou smetanou a na másle opraženou strouhankou opravdovou delikatesou. Máslově jemnou, dokonale krémovou a navíc neskutečně snadnou a rychlou na přípravu. Zapečené kapustičky lze servírovat coby bezmasý pokrm s vařenými bramborami či opečeným toastem, ale i jako zeleninovou přílohu k masu.
Co je potřeba
- 500 g růžičkových kapustiček
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 4 lžíce kukuřičné strouhanky (lze i klasické strouhanky)
- sůl dle chuti
Krok 1
Kapustičky omyjte, očistěte a vložte do vroucí osolené vody. Kapustičky nechejte několik minut povařit, ale ne zcela doměkka. Následně se budou zapékat v troubě, kde ještě změknou. Bude jim tedy stačit přibližně 8-10 minut. Po uvaření je slijte.
Krok 2
Mezitím na 40 g másla osmahněte dozlatova strouhanku.
Krok 3
Zbylými 10 g másla vymažte zapékací formu a vložte do ní uvařené kapustičky.
Krok 4
Zalijte je osolenou smetanou. Se smetanou ke šlehání jsou kapustičky opravdu delikátní, pokud ale chcete odlehčenější variantu, přidejte smetanu na vaření. Výsledná omáčka bude pak o něco řidší.
Krok 5
Na závěr kapustičky posypejte osmaženou strouhankou a vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C). Při této teplotě pečte 15-20 minut. Podle vlastního uvážení můžete ještě před zapékáním strouhanku poklást hoblinkami másla.
Takto připravené kapustičky jsou opravdu luxusní. Ovšem pokud osmaženou strouhanku promícháte s trochou strouhaného parmazánu, pochutnáte si ještě více.