Jak upéct křehké řezy s ořechovou nádivkou | recept na sladké pohoštění
Jak upéct křehké řezy s ořechovou nádivkou | recept na sladké pohoštění. Hutná, smetanovo-karamelová nádivka plná ořechů, je vynikající sama o sobě. Natož pak do křupava upečená na křehkém těstě. To je opravdu skvělá kombinace, která je hodna svátečního stolu.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 40 x 30 cm (horní okraj)
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g Hery
- 150 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- špetka soli
Ořechová nádivka:
- 300 g libovolných ořechů
- 300 g hnědého cukru
- 200 ml smetany ke šlehání 33 %
Krok 1
Ve větší míse spolu důkladně propracujte mouku, heru, moučkový cukr, vajíčko a špetku soli.
Krok 2
Vláčné a tvárné těsto dejte na chvilku odležet do lednice.
Krok 3
Mezitím nechejte v kastrolu se silným dnem zkaramelizovat hnědý cukr. Cukr pečlivě hlídejte a promíchávejte do doby, než začne tát a tvořit zkaramelizované hrudky.
Krok 4
V tom okamžiku přilijte ohřátou smetanu a promíchejte.
Krok 5
Do hrnce přisypte nahrubo nasekané ořechy. Já jsem zvolila kombinaci 200 g vlašských a 100 g lískových.
Krok 6
Směs za stálého míchání nechejte přejít varem, přesuňte do mísy a vyčkejte, až bude směs vlažná.
Krok 7
Vychlazené těsto vyválejte, přeneste jej do formy vyložené papírem a vytvořte nízké okraje.
Krok 8
Na těsto rovnoměrně naneste ořechovou nádivku a stěrkou uhlaďte.
Krok 9
Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) přibližně 45 minut.
Po vychladnutí nakrájejte ostrým nožem na řezy a poté si už jen vychutnávejte intenzivní chuť ořechové nádivky, která křehké těsto báječně doplní.
Tyto řezy se skvěle uplatní i coby cukroví. Jen je stačí při krájení rozdělit na menší dílky. Vánoční stůl pak bude rázem zpestřený o další vynikající cukrovinku.
Pokud se vám při karamelizování cukr přichytí (připeče) na dno hrnce, nezoufejte, lze to snadno napravit. Po přemístění ořechové nádivky do mísy, nalijte do hrnce vodu a dejte na plotnu převařit. Připečený cukr jako zázrakem pustí.