Jak připravit jemné lasagne s mozzarellou a rajčaty | recept
Jak připravit jemné lasagne s mozzarellou a rajčaty | recept. Jemná chuť mozzarelly a rajčat oživená směsí italského koření, spolu s lahodně krémovým bešamelem, vytvoří ty nejbáječnější bezmasé lasagne, které jste kdy jedli. Jsou jemné, příjemně krémové, lehce stravitelné a navíc rychlé a snadné na přípravu.
Co je potřeba
Suroviny:
- 100-150 g syrových lasagní
- 500 g rajčat
- 3 balíčky mozzarelly
- sušená směs italského koření – dle chuti
- sůl a pepř
Na bešamel:
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- sůl, pepř a muškátový oříšek
Krok 1
Mozzarellu nechejte okapat, rajčata umyjte a oboje nakrájejte na tenké plátky.
Krok 2
V hrnci zpěňte máslo.
Krok 3
Přidejte k němu hladkou mouku a za stálého míchání zlehka osmažte.
Krok 4
Do jíšky pomalu přilévejte mléko a na mírném ohni míchejte, dokud omáčka nezačne houstnout. Mléko můžete přidat jak polotučné, tak i plnotučné - s ním bude bešamel o něco lahodnější, krémovější, ale zároveň hutnější.
Krok 5
Nyní můžete začít vrstvit. Do olejem vymazaného pekáčku naneste nejprve tenkou vrstvu bešamelu a na ní položte plátky lasagní.
+
Krok 6
Na lasagne vyskládejte vrstvu rajčat a mozzarelly, podle své chuti posypejte italským kořením, osolte a opepřete.
Krok 7
Zalijte bešamelem a na něj opět vyskládejte lasagne.
Krok 8
Takto vrstvěte, dokud máte suroviny či vám dovolí výška pekáčku. Poslední vrstvu, kterou tvoří plátky lasagní, zakryjte mozzarellou.
Krok 9
Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) 25-35 minut, dokud se sýr nerozteče a lehce neopeče. Lahodné lasagne servírujte nejlépe ozdobené čerstvými bylinkami.
Pokud máte k dispozici čerstvé italské bylinky, zcela určitě je využijte. Daleko více lasagne provoní a chuťově pozvednou. A je zcela na vaší chuti, zda použijete jen jeden druh, či vytvoříte kombinaci. Vynikající jsou v jakékoliv podobě.