Jak připravit dip Blízkého východu z pečených paprik | recept
Jak připravit dip Blízkého východu z pečených paprik | recept. Pečením umocněná chuť červených paprik se dokonale snoubí jak s výraznou chutí hladkolisté petrželky, tak s lahodnými vlašskými ořechy. Spolu s aromatickým kořením Blízkého východu a patřičným ochucením, vytvoří specialitu, která zaujme plnou chutí a vůní.
Co je potřeba
- 2 velké červené papriky
- 50 g vlašských ořechů
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička mletého římského kmínu
- špetka čerstvě drceného pepře
- špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje + na potření paprik
Krok 1
Z paprik vykrojte jadřince, očistěte je od semínek, nakrájejte na čtvrtky a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Mašlovačkou pak papriky potřete olivovým olejem.
Krok 2
Papriky pečte v předem vyhřáté troubě při 200–220 °C přibližně 25 minut, dokud slupka nezčerná. Pokud máte troubu s funkcí grilu, doporučuji grilu využít.
Krok 3
Horké upečené papriky vložte do igelitového sáčku a nechejte pár minut zapařit.
Krok 4
Poté papriky sloupněte.
Krok 5
Oloupané papriky vložte do mixéru a přidejte k nim nahrubo nasekanou petrželku s vlašskými ořechy. Vše rozmixujte dohladka.
Krok 6
Směs přendejte do misky a ochuťte citronovou šťávou, javorovým sirupem, olivovým olejem, prolisovaným česnekem, římským kmínem, solí a pepřem.
Specialitu nechejte ještě chvíli odležet v lednici a následně podávejte jako dip například ke grilovanému masu, či k tortilla chips, anebo v rámci lehké večeře s pita chlebem či tortillou.
Pro sytější variantu přidejte do mixéru k paprikám, petrželi a ořechům ještě 2 lžíce strouhanky. Ta směs jemně zahustí a tím pádem více zasytí.