Jak upéct kakaový chlebíček se sušeným ovocem | recept na moučník
Jak upéct kakaový chlebíček se sušeným ovocem | recept na moučník. Zkuste upéct podle následujícího receptu chlebíček, který je svou konzistencí velice podobný oblíbenému moučníku brownies - je stejně tak temný, vláčný, uvnitř až mokrý, ale na povrchu pevný. Navíc je zpestřený pořádnou dávkou sušeného ovoce a oříšků.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá chlebíčkové formě o délce 30 cm
- 100 g sušených fíků
- 100 g rozinek
- 50 g sušených meruněk
- 60 g másla
- 200 ml vroucí vody
- 100 g lískových oříšků (lze i vlašské oříšky)
- 60 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1-2 lžíce tmavého kakaa
- špetka mletého hřebíčku
- 2 vajíčka
- 75 g krupicového cukru
- 50 ml rumu
Krok 1
Sušené ovoce, kromě rozinek, nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy společně s máslem, které by mělo mít pokojovou teplotu.
Krok 2
Ovoce s máslem zalijte vroucí vodou a promíchávejte tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Takto nechejte vychladnout.
Krok 3
Do větší mísy vsypejte mouku, prášek do pečiva, kakao a mletou skořici s hřebíčkem. Vše dohromady promíchejte.
Krok 4
Vajíčka s cukrem a rumem vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.
Krok 5
Ušlehanou směs vlijte do mísy s moučnou směsí a zlehka propracujte.
Krok 6
Do tmavého těsta přisypte nahrubo nasekané oříšky.
Krok 7
Na závěr zapracujte vychladlé sušené ovoce i se zbylou tekutinou.
Krok 8
Důkladně promíchané a poměrně řídké těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) asi hodinu. Ke konci pečení vpíchněte do těsta špejli a pokud na ni neulpí vlhké drobky, chlebíček je hotový.
Krok 9
Kakaový chlebíček nechejte ve formě zcela vychladnout, před prvním ochutnáním doporučuji nechat jej přes noc odpočinout v lednici.
Přidávané sušené ovoce můžete obměnit dle momentální chuti a možností. Doporučuji zachovat fíky či rozinky, jelikož jsou příjemně sladké. V chlebíčku krásně vypadají například sušená jablka, hrušky, ale i jahody.