Jak upéct jablečný koláč s marcipánovým krémem | recept
Jak upéct jablečný koláč s marcipánovým krémem | recept. Krém ze sladkého marcipánu a zakysané smetany je poměrně neobvyklým doplněním jablek nanesených na těstě. Ale opravdu vynikajícím. Nastrouhaná jablíčka se spolu s krémem zaslouží o naprostou vláčnost koláče a navíc mu dodají velice příjemně sladkou a lahodnou chuť.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g Hery
- 50 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
- 4 menší jablka
Marcipánový krém:
- 100 g marcipánu
- 100 g zakysané smetany
- 2 vajíčka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- drcené mandle na posypání
Krok 1
Z mouky, Hery, cukru, vajíček a prášku do pečiva vypracujte v míse pevné, nelepivé a tvárné těsto. Těsto dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice.
Krok 2
Mezitím nahrubo nastrouhejte marcipán a rozdělejte jej se zakysanou smetanou.
Krok 3
Přidejte vajíčka, kukuřičný škrob, cukr a řádně promíchejte.
Krok 4
Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
Krok 5
Vychlazené těsto vyválejte a přeneste do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Prsty dotvarujte okraje, které zabrání vytékání náplně.
Krok 6
Na těsto rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka. Šťávu, kterou v mezidobí pustily, slijte.
Krok 7
Jablka zalijte marcipánovým krémem.
Krok 8
Nakonec posypte sekanými mandlemi. Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 ° C), asi 50 - 55 minut (do doby, než krém s mandlemi krásně zezlátne). Ve formě pak koláč nechejte zcela vychladnout.
Krok 9
Koláč je výborný v den upečení, kdy je korpus křehký. Opravdu vynikající je alespoň den odleželý v lednici.
Doporučuji vyzkoušet i verzi s hruškami, kterými nahradíte jablka. Kombinace hrušek a marcipánu je opravdu skvostná.