Jak zapéct květák s masem, paprikou a sýrem | recept
Jak zapéct květák s masem, paprikou a sýrem | recept. Dnešní předpis na zapečený květák je příjemnou změnou proti zažité úpravě této oblíbené zeleniny. Takto zpracovaný nemá obvyklou a pro někoho nepříjemnou chuť a v pokrmu připomíná rýži. Hotové jídlo se dá konzumovat teplé i studené, s přílohou i bez. Příprava není nijak složitá a následující návod vám poradí, jak na to.
Co je potřeba
- polovina středně velkého květáku
- 500 g hovězího masa
- 1 - 2 cibule
- 2 červené papriky
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- lžíce rajského protlaku
- plechovka loupaných krájených rajčat
- 100 g sýru
- 3 lžíce olivového oleje
Krok 1
Květák rozeberte na růžičky, důkladně omyjte, nechte okapat a syrový rozmixujte na kousky velké asi jako zrnka rýže.
Krok 2
V hlubší nádobě rozehřejte olivový olej a do horkého vložte připravenou květákovou drť. Promíchejte, okořeňte pepřem a lehce osolte. Smažte za občasného promíchání do poloměkka. Pak na chvilku odložte stranou.
Krok 3
V pánvi po květáku nasucho opražte hovězí mleté maso. Osolte a opepřete ho. Jakmile se „rozdrobí“ a opeče, přidejte drobně pokrájenou cibuli a česnek. Asi 5 minut společně promíchávejte.
Krok 4
Jako další krok je třeba přidat lžíci rajského protlaku, papriku nakrájenou na čtverečky a konzervu rajčat. V nezakryté pánvi vařte do té doby, než budou papriky měkké. Pak odstavte.
Krok 5
Masovou směs v pánvi promíchejte s předsmaženým květákem. Podle chuti dosolte a případně ještě přidejte pepř.
Krok 6
Hmotu vyrovnejte do pekáčku, jehož dno jste pokryli malým množstvím smaženého květáku. Celý povrch zakryjte strouhaným sýrem podle vlastního výběru. Dobře chutná sýr balkánského typu, ale musíte počítat s tím, že bývá hodně slaný a ubrat sůl při přípravě. Zapečte při 250 °C, stačí krátce, jen aby se roztavil sýr.