Jak upéct mandarinkový cheesecake s karamelovými sušenkami | recept
Jak upéct mandarinkový cheesecake s karamelovými sušenkami | recept. Korpus z lahodných karamelových sušenek je přímo luxusním základem pro svěží tvarohovou náplň s mandarinkou v hlavní roli. Náplň je citrusem ochucena, provoněna i barevně zpestřena.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm
Korpus:
- 200 g Lotus sušenek
- 80 g másla
Náplň:
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g smetanového jogurtu či zakysané smetany
- 4 lžíce moučkového cukru
- šťáva z 1 mandarinky
- kůra ze 2 mandarinek
- 1 vajíčko
Krok 1
Karamelové sušenky rozmixujte či najemno nadrťte (v sáčku válečkem) a smíchejte v míse s povoleným máslem.
Krok 2
Vzniklou drobenku rukou natlačte (upěchujte) do vymazané či pečicím papírem vyložené dortové formy a dejte na chvíli chladit do lednice.
Krok 3
V mezidobí v míse promíchejte tvaroh s jogurtem a moučkovým cukrem do hladkého krému. Místo jogurtu lze přidat zakysanou smetanu, se kterou bude výsledný koláč ještě o něco lahodnější a jemnější.
Krok 4
Do tvarohové směsi zapracujte vajíčko, kukuřičný škrob a mandarinkovou kůru i se šťávou. Část kůry si můžete nechat stranou na závěrečné dozdobení.
Krok 5
Náplň naneste na vychlazený karamelový korpus.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) přibližně 50 minut, kdy by okraje měly být pevnější, jemně zabarvené, ale střed stále malinko třaslavý, ovšem povrch pevný a pružný na dotek.
Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě. Před servírováním můžete cheesecake ozdobit mandarinkovou kůrou či zbylými sušenkovými drobečky.
Stejně dokonale jako Lotus sušenky poslouží i kořeněné Spekulky.