Jak upéct makové koláčky s povidly | recept na důlkové koláčky
Jak upéct makové koláčky s povidly | recept na důlkové koláčky. Oblíbená kombinace máku a povidel nezklame ani v těchto křehkých makových koláčcích. Zvláště pak, když jsou povidla provoněna citronovou kůrou a kapkou rumu. Recept je vylepšenou variantou na plněné důlkové koláčky a je opravdu výborný.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 55 makových koláčků
Těsto na koláčky:
- 125 g másla
- 1 vajíčko
- 100 g moučkového cukru
- 170 g hladké mouky
- 130 g mletého máku
Povidlová náplň:
- 5 lžic povidel
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 - 2 lžičky citronové kůry (lze i sušená)
Krok 1
Povolené máslo ušlehejte v míse s vajíčkem a cukrem do pěny.
Krok 2
Přisypte mouku s mletých mákem a propracujte do hladkého, vláčného, měkkého a nadýchaného těsta, které se nelepí. Je-li potřeba, přisypte trochu mouky. Těsto zabalte do fólie a nechejte hodinu uležet v chladu.
Krok 3
Mezitím v misce promíchejte povidla, rum a citronovou kůru se šťávou. Pokud jsou povidla příliš tuhá, přidejte lžíci rumu navíc.
Krok 4
Z vychlazeného těsta vytvarujte rukou malé kuličky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a obráceným koncem vařečky udělejte do kuličky důlek. Těsto je opravdu krásně vláčné, nepraská a úžasně se s ním pracuje, ale vařečku občas namočte do studené vody, aby se na těsto nelepila.
Krok 5
Důlky pomocí lžičky naplňte ochucenými povidly.
Krok 6
Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) a zvolna pečte do jemného zabarvení 25-30 minut. Makové koláčky jsou vynikající jak v den upečení, kdy jsou úžasně křehké, tak i po pár dnech uložených v chladu.
Upečené koláčky můžete ještě teplé obalit v moučkovém cukru.