Jak upéct slaný koláč z křehkého těsta s fazolkami a slaninou | recept na quiche
Jak upéct slaný koláč z křehkého těsta s fazolkami a slaninou | recept na quiche. Slané koláče z křehkého máslového těsta jsou oblíbené na celém světě. Nejznámější je francouzský quiche, který se nejčastěji podává jako lehký oběd, večeře nebo pohoštění. Plní se nejrůznějšími náplněmi a koláče se jedí teplé i studené. Podle tohoto receptu si ho snadno upečete i vy.
Co je potřeba
Těsto:
- 140 g másla
- 230 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 8 lžic ledové vody
Náplň:
- 200 ml smetany
- 3 vejce
- 150 g tvrdého sýru (volitelně)
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
- hrst zelených fazolek
- anglická slanina v množství dle uvážení
Krok 1
Z hladké mouky, soli a studeného másla vypracujte drobenku. Přidejte ledovou vodu a spojte s drobenkou, vznikne tužší těsto.
Krok 2
Těsto zabalte do folie a na 30 minut odložte do chladničky.
Krok 3
Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru nebo přes folii do kruhu. Vyválené těsto musí být o něco větší, než je průměr formy - okraje musí být překryté. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, zatěžkejte fazolemi, aby se nezvedalo a 10 minut pečte při 200 °C. Těsto se při pečení trochu „stáhne“. Před dalším krokem nechte korpus vychladnout.
Krok 4
Zelené fazolky předvařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Ve smetaně rozšlehejte celá vejce se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte strouhaný sýr, nejlépe Čedar, ale můžete ho klidně vynechat. Koláč tím na chuti neztratí. Směs vlijte na vychladlý předpečený korpus, ozdobte zelenými fazolkami a plátky slaniny. Pečte při 180 °C 25 - 30 minut.
Koláč můžete ozdobit podle svého uvážení i jinak, např. kousky uzeného lososa, žampiony, listovým špenátem, zkrátka tím, co vám chutná.