jaktak.cz

Jak upéct slaný koláč z křehkého těsta s fazolkami a slaninou | recept na quiche

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct slaný koláč z křehkého těsta s fazolkami a slaninou | recept na quiche. Slané koláče z křehkého máslového těsta jsou oblíbené na celém světě. Nejznámější je francouzský quiche, který se nejčastěji podává jako lehký oběd, večeře nebo pohoštění. Plní se nejrůznějšími náplněmi a koláče se jedí teplé i studené. Podle tohoto receptu si ho snadno upečete i vy.

Co je potřeba

Těsto:

  • 140 g másla
  • 230 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 8 lžic ledové vody

Náplň:

  • 200 ml smetany
  • 3 vejce
  • 150 g tvrdého sýru (volitelně)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst zelených fazolek
  • anglická slanina v množství dle uvážení

Krok 1

Z hladké mouky, soli a studeného másla vypracujte drobenku. Přidejte ledovou vodu a spojte s drobenkou, vznikne tužší těsto.

Krok 2

Těsto zabalte do folie a na 30 minut odložte do chladničky.

Krok 3

Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru nebo přes folii do kruhu. Vyválené těsto musí být o něco větší, než je průměr formy - okraje musí být překryté. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, zatěžkejte fazolemi, aby se nezvedalo a 10 minut pečte při 200 °C. Těsto se při pečení trochu „stáhne“. Před dalším krokem nechte korpus vychladnout.

Krok 4

Zelené fazolky předvařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Ve smetaně rozšlehejte celá vejce se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte strouhaný sýr, nejlépe Čedar, ale můžete ho klidně vynechat. Koláč tím na chuti neztratí. Směs vlijte na vychladlý předpečený korpus, ozdobte zelenými fazolkami a plátky slaniny. Pečte při 180 °C 25 - 30 minut.  

Koláč můžete ozdobit podle svého uvážení i jinak, např. kousky uzeného lososa, žampiony, listovým špenátem, zkrátka tím, co vám chutná.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-slany-kolac-z-krehkeho-testa-s-fazolkami-slaninou-recept-na-quiche.html