Jak připravit arašídovo-datlové tyčinky s čokoládou a kokosem | recept
Jak připravit arašídovo-datlové tyčinky s čokoládou a kokosem | recept. Netradiční, jiné, ale naprosto vynikající je spojení arašídů, datlí a kokosu, zvláště pak za přispění dalších surovin, které jejich chuť ještě podpoří a zvýrazní. Společně vytvoří dokonale vyváženou, tak akorát sladkou dobrotu, kterou k dokonalosti dovedete čokoládovou polevou.
Co je potřeba
- 150 g vypeckovaných datlí
- 150 g nesolených arašídů
- 4 lžíce arašídového másla
- 80 g strouhaného kokosu
- 25 g tmavého kakaa
- 4 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu (případně vanilkové aroma)
- 150 g čokolády na vaření či hořké čokolády
- kokos na posypání
Krok 1
Vypeckované datle nakrájejte na menší kousky a společně s arašídy mixujte ve výkonném mixéru přibližně 2-3 minuty.
Krok 2
Poté přidejte arašídové máslo a pokračujte dál v mixování tak dlouho, dokud ze surovin nevznikne téměř pasta.
Krok 3
Směs přendejte do mísy a přidejte k ní kakao, kokos, rum a vanilkový extrakt. Vše společně, nejlépe rukou, propracujte do pevné, nedrolivé hmoty. Případně přidejte lžíci či dvě rumu na zvláčnění.
Krok 4
Hmotu pak dlaní napěchujte do pečicím papírem vyložené formy s rovnými boky a dejte na půl hodiny vychladit.
Krok 5
Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Mně se osvědčila kombinace obou druhů čokolád, a to v poměru 100 g čokolády na vaření a 50 g hořké čokolády.
Krok 6
Čokoládu rovnoměrně rozetřete na vychlazené těsto (hmotu). Na závěr teplou čokoládu zlehka posypte kokosem na ozdobu a dejte do lednice ztuhnout.
Krok 7
Po ztuhnutí stačí nakrájet na tyčinky či kratší a menší dílky.
Arašídové máslo můžete přidat jakékoliv, jak jemné (smooth), tak verzi s křupavými kousky (crunchies). Jemné se snáze promísí s ostatními ingrediencemi, křupavé ale díky svým arašídovým kouskům zanechá výraznější chuť.
Formu použijte raději širší či větší, aby výška této arašídovo-datlové dobroty byla přibližně 1 cm. Pak krásně drží při sobě. Jakmile je vrstva příliš vysoká, spodní část má tendenci se drolit, odpadat.