Jak upéct mrkvové řezy s jablkovou náplní bez cukru | recept i pro diabetiky
Jak upéct mrkvové řezy s jablkovou náplní bez cukru | recept i pro diabetiky. Dnešní recept ocení především ti, co z nějakých důvodů vyřadili ze stravy cukr a také diabetici. Moučník z mrkvového těsta s jablečnou náplní je bez přidaného cukru, sladkost mu dodávají pouze jablka a rozinky. Koláč z mrkve s jablky je vláčný, sladký tak akorát a má krásnou sytou barvu. Ořechy pečením získají výbornou chuť a skvěle se k mrkvi a jablkům hodí. Příprava je jednoduchá, řezy (podle mého přesvědčení) zvládne upéct každý.
Co je potřeba
Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek na pečení
- 250 g mrkve
- 250 g másla nebo Hery
Náplň:
- jablka
- mletá skořice
- rozinky
- 1 balení pudingového prášku
Posyp:
- drcené vlašské ořechy
Krok 1
Očištěnou mrkev velmi jemně nastrouhejte a utřete se změklým tukem. Mrkvová šťáva tuk hezky obarví.
Krok 2
Promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem na pečení a nasypte ji k mrkvi s tukem. Rukama vypracujte pevné těsto a rozdělte ho na dvě poloviny.
Krok 3
Plech s vyšším okrajem potřete tukem a vysypte moukou. Polovinu těsta rozválejte po celé ploše a vymačkejte nízký okraj.
Krok 4
Jablka nastrouhejte, promíchejte s rozinkami, mletou skořicí a pudingovým práškem s vanilkovou nebo citronovou příchutí. Rozinky a skořici přidejte v množství podle vlastního uvážení. Pudingový prášek zahustí jablečnou šťávu, lze nahradit lžící škrobu.
Krok 5
Jablečnou směsí rovnoměrně pokryjte vyválený plát těsta na plechu a zlehka srovnejte povrch.
Krok 6
Druhou část těsta vyválejte na velikost plechu a překryjte jablka. Okraje přimáčkněte, aby náplň při pečení nevytékala. Aby se vám s těstem lépe pracovalo, vyválejte ho na pečicím papíru. Papír pak z těsta lehce sloupnete. Takto připravený koláč ještě po povrchu přejeďte válečkem (srovná se) a propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
Krok 7
Koláč posypte drcenými vlašskými ořechy a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut (čas je orientační). Vychladlý koláč krájejte na řezy a podávejte.