Jak na vykrajované cukroví z čokolády a marcipánu | recept
Jak na vykrajované cukroví z čokolády a marcipánu | recept. Propojení lahodné čokolády se sladkým marcipánem a hořkým kakaem dá za vznik naprosto úžasnému těstu, které opravdu stačí jen vykrojit, upéct a vychutnat. Ovšem letmý dotek pikantní marmelády jeho dokonalost jen podpoří.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně tři velké plechy.
- 110 g másla
- 150 g hladké mouky
- 110 g marcipánu
- 60 g mléčné čokolády
- 60 g hořké čokolády
- 1–2 lžičky tmavého kakaa
- pikantní marmeláda ke slepování (nejlépe nakyslá rybízová)
Krok 1
V míse promíchejte mouku s kakaem.
Krok 2
Přidejte změklé máslo, nahrubo nastrouhaný marcipán a jemně nastrouhanou hořkou i mléčnou čokoládu.
Krok 3
Vše zapracujte do hladkého těsta, které se nelepí na ruce a krásně drží při sobě. Těsto je opravdu úžasně tvárné. Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Krok 4
Z těsta vyválejte plát o síle cca 3 mm a vykrajujte z něj libovolné tvary. Buď různé, či se můžete držet tvaru jediného. Vál na těsto jemně poprašte moukou nebo těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry.
Krok 5
Vykrojené cukroví skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) přibližně 20 minut. Po vytažení z trouby by cukroví mělo být lehce měkké, díky zbytkovému teplu ještě dojde.
Krok 6
Voňavé kousky ihned po upečení opatrně přeneste na tác, kde je nechejte vychladnout.
Krok 7
Poté jednotlivé tvary potřete tenkou vrstvou marmelády a slepujte k sobě. Uchovávejte v chladu a nechte alespoň den dva rozležet.
Upečené cukroví můžete nechat jen tak, neslepovat ho, ale jen pocukrovat či namočit do čokoládové polevy.