Jak uvařit podzimní polévku z dýně, pórku a cukety | recept
Jak uvařit podzimní polévku z dýně, pórku a cukety | recept. Tato polévka je spojením hned tří oblíbených podzimních polévek. Dýně, pórek i cuketa jsou tentokrát v jednom hrnci. Spolu vytvoří chuťově dokonalý základ, který se po přilití zeleninového vývaru a přidání vajíčka na zahuštění promění v další, rovněž oblíbenou, podzimní polévku.
Co je potřeba
- 300 g dýně Hokkaidó (stačí ½ malé dýně)
- 300 g cukety
- ½ malého pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- ¾ l zeleninového vývaru
- 100 g sterilovaného hrášku
- 1 vajíčko
- muškátový oříšek, sůl a pepř
Krok 1
Ve větším hrnci zpěňte máslo a přibližně 5 minut na něm restujte pórek nakrájený na kolečka a nadrobno nasekaný česnek.
Krok 2
Jakmile pórek zavadne, přisypte do hrnce na malé kostky nakrájenou dýni a dalších 5 minut opékejte.
Krok 3
Následně přisypte i cuketu nakrájenou na větší kostky.
Krok 4
Zeleninu spolu jen promíchejte a přilijte k ní zeleninový vývar. Vařte na středním ohni asi 20 minut do změknutí.
Krok 5
K měkké zelenině přidejte hrášek a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Toho stačí opravdu malinko, jen na provonění.
Krok 6
Téměř okamžitě přilijte do polévky za stálého míchání rozšlehané vajíčko, které polévku lehce zahustí. Společně pár minut na mírném ohni prohřejte a můžete servírovat.
Tuto verzi podzimní polévky můžete připravit z jakékoliv dýně. Hokkaidó má ale tu výhodu, že se jako jediná z dýní nemusí loupat a slupka v průběhu vaření krásně změkne. Bonusově navíc dodá polévce příjemné žlutooranžové zabarvení.