Jak připravit ďábelský patizon | recept na pikantní směs na topinky
Jak připravit ďábelský patizon | recept na pikantní směs na topinky. I z nevýrazného patizonu lze připravit výbornou pikantní, ba přímo ďábelskou pochoutku. A to za podpory hojné dávky cibule, česneku a výrazného koření. S nimi během několika minut vykouzlíte neskutečnou lahůdku, ke které už stačí jen poctivě opečená topinka a vychlazené pivo.
Co je potřeba
- 1 menší patizon (patizon o váze 600 g odpovídá 350 g čisté dužiny)
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 1 kuchyňská cibule
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1-2 lžičky chilli omáčky (jakékoliv – například sweet chilli souce)
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného zázvoru
- sůl, čerstvě drcený pepř dle chuti
- 100-150 ml vody na případné podlití patizonu při dušení
Krok 1
Patizon očistěte, pokrájejte na malé kostky a v míse promíchejte s octem. Nechte půl hodiny odležet. U mladých patizonů je slupka měkká a nemusí se loupat, ale ve většině případů je slupka tvrdá a je potřeba ji odstranit. Lépe to půjde z patizonu nakrájeného na plátky.
Krok 2
Na pánvi či v hrnci na oleji osmahněte nadrobno nakrájené cibule.
Krok 3
Přidejte kostky patizonu a chvilku za stálého míchání restujte.
Krok 4
Jakmile patizon lehce zavadne, přidejte k němu zázvor, tymián, sůl a nadrcený pepř. Společně duste doměkka. V průběhu dušení podlévejte potřebným množstvím vody či vývaru.
Krok 5
K podušenému patizonu přidejte rajčatový protlak, chilli omáčku a česnek utřený se solí. Několik minut prohřívejte. Podávejte s topinkami a vychlazeným pivem.
Pokud holdujete opravdu ostrým chutím, neváhejte místo chilli omáčky přidat chilli koření, či najemno nasekanou chilli papričku.