Jak upéct slaný listový koláč se slaninou, sýrem a pórkem | recept na slané pohoštění
Jak upéct slaný listový koláč se slaninou, sýrem a pórkem | recept na slané pohoštění. Na křehkém listovém těstě nanesený smetanový sýr ochucený česnekem a bylinkami, úžasně doplní kombinaci chutí slaniny, slaného sýru a jemného pórku.
Co je potřeba
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
- 250 g krémového smetanového sýru (nejlépe Philladelphia, ale i pomazánkové máslo)
- 1 vajíčko + 1 vajíčko na potření okrajů těsta
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 100 g anglické slaniny či anglické krkovičky
- 100-150 g čerstvého slaného sýru – Feta, balkánský sýr či jakýkoliv poloměkký čerstvý sýr (v receptu: čerstvý sýr Rabín s česnekem)
- 1 menší pórek
Krok 1
Krémový smetanový sýr dohladka rozmíchejte s vajíčkem a prolisovanými stroužky česneku.
Krok 2
Do krémové směsi přidejte lístky tymiánu. Čerstvý tymián krém výrazněji provoní, ale pokud jej nemáte, použijte sušený.
Krok 3
Listové těsto přeneste do pečicím papírem vyložené formy či pekáčku a vytvarujte okraje. Ty nemusí být zvlášť vysoké, postačí 1 - 2 cm.
Krok 4
Těsto potřete ochucenou krémovou směsí.
Krok 5
Posypte slaninou nakrájenou na drobné kostičky.
Krok 6
Na slaninu přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka.
Krok 7
Vše zasypte rozdrobeným slaným sýrem. Jeho množství zvolte dle své chuti.
Krok 8
Na závěr vyčnívající okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se při pečení nepřipálily, a pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), přibližně 25 - 30 min. do zezlátnutí okrajů. Pokud by se pórek v průběhu pečení začal připalovat a koláč stále nebyl dopečený, teplotu trouby o několik stupňů snižte.
Krok 9
Koláč si můžete vychutnat teplý ihned po upečení, kdy je krásně křupavý, ale i vychladlý či odleželý v lednici druhý den. Pak už sice není tak křupavý, ale i ve své vláčné podobě je dokonalý.
Do koláče se místo pórku hodí i klasická či červená cibule. Dodá koláči trochu jinou chuť i vůni, která je ale také skvělá.