Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept. Křehké linecké těsto a vláčná, vanilkou provoněná náplň z tvarohu a máku je naprosto perfektní kombinace, jejímž výsledkem je luxusně vypadající a výborně chutnající koláč.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm.
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 60 g cukru moučka
- 1 vajíčko
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 3 vajíčka
- 40 g mletého máku
- 140 g krupicového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu či 1 lžičku vanilkového aroma
Krok 1
Ve větší míse spolu důkladně propracujte mouku, cukr, sůl, povolené máslo, vajíčko a citronovou kůru.
Krok 2
Vypracujte kompaktní, tvárné a nelepivé těsto, které dejte do fólie a uložte ho na půl hodiny do lednice.
Krok 3
Vychlazené těsto vyválejte a rozprostřete do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Prsty vytvořte okraje a dno formy na několika místech propíchejte vidličkou. Takto upravené těsto přibližně 10 minut předpékejte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C).
Krok 4
Mezitím v míse dohladka rozmíchejte tvaroh s vajíčky.
Krok 5
Přidejte cukr, mletý mák a vanilkový extrakt.
Krok 6
Tvarohovou náplň nalijte na předpečené těsto.
Krok 7
Koláč vložte zpět do trouby a dopékejte při stejné teplotě dalších 45 minut. Okraje koláče by měly být nazlátlé a náplň pevná. Ač je náplň opravdu řídká, pečením zatuhne, nemusíte se bát.
Krok 8
Upečený koláč nechejte ve formě zcela vychladnout a teprve pak jej krájejte na klínky. Chutím se těžko ubráníte, ale doporučuji před samotným krájením a servírováním nechat koláč alespoň pár hodin uležet a vychladit v lednici. Dokonale tím zvláční.
Tvarohovou náplň můžete dotáhnout k dokonalosti, pokud místo vanilkového extraktu či aroma, použijete přímo vanilkový lusk, respektive vyškrábaná semínka z něj.