Jak připravit kroupové karbanátky s houbami a sýrem | recept z hub
Jak připravit kroupové karbanátky s houbami a sýrem | recept z hub. Receptů z hub není nikdy dost. Proto si vám dovoluji nabídnout další bezmasý pokrm z ječných krup a lesních hub. Na první pohled jídlo vypadá jako klasické karbanátky z masa, ale chutí připomíná spíše houbového kubu. Proto ho doporučuji podávat jen tak, samotné bez přílohy. Při smažení obracejte placičky opatrně, rády se rozpadají. Zabráníte tomu, jestliže je před smažením namočíte v rozšlehaném vejci a pak teprve ve strouhance. Vyberte si postup, který vám bude lépe vyhovovat. Recept je vhodný i pro vegetariány, jen místo sádla použijí olej. Přeji vám dobrou chuť.
Co je potřeba
- 500 g uvařených krup
- 400 g čerstvých lesních hub
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g uzené slaniny, špeku nebo sádla
- 50 g strouhaného sýru
- mletý černý pepř
- sůl
- majoránka
- strouhanka na obalení
- sádlo na smažení
Krok 1
Plodnice lesních hub pečlivě očistěte a nakrájejte na plátky. Jen pro pořádek připomínám, že houby, ze kterých pokrm připravujete, musíte bezpečně znát. Slaninu a cibuli pokrájejte na drobné kostičky.
Krok 2
Na pánvi nechte rozpustit slaninu, přidejte cibuli, krátce ji osmahněte a vložte krájené houby. Nechte vydusit vodu, která se z hub uvolní. Občas směs v pánvi promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Jakmile se veškerá tekutina odpaří, odstavte a nechte vychladnout.
Krok 3
Kroupy propláchněte pod tekoucí vodou a namočte alespoň na 30 minut, rychleji a lépe se uvaří. Vařte je ve větším množství osolené vody doměkka. Uvařené sceďte.
Krok 4
Uvařené kroupy a dušenou houbovou směs umelte mlýnkem na maso. Okořeňte čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a osolte podle chuti. Přidejte strouhaný sýr a spojte vše dohromady.
Krok 5
Namočenýma rukama z hmoty vytvarujte koule a položte je na vrstvu strouhanky. Tlakem dlaně je zploštěte a obalte ve strouhance i druhou stranu karbanátku. Vkládejte do rozpáleného tuku a smažte z obou stran dozlatova.