Jak upéct makový koláč s plátky pomerančů | recept
Jak upéct makový koláč s plátky pomerančů | recept. Jednoduché hrnkové těsto s mákem a zakysanou smetanou je perfektním základem pro jakékoliv ovoce, ovšem pro pomeranče přímo excelentním. Společně vytvoří opravdu vynikající a vláčný koláč, který díky oranžovým pomerančovým plátkům i luxusně vypadá.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá pekáčku o velikosti 20 x 30 cm
Hrnek použijte čtvrtlitrový
Na těsto:
- ½ kostky másla
- ½ hrnku krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 1 kelímek zakysané smetany (čím tučnější, tím je koláč lahodnější)
- kůra a šťáva z 1 pomeranče
- 2 hrnky hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 4 lžíce mletého máku
Na pomerančovou okrasu:
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1-2 pomeranče
Krok 1
V misce utřete máslo s cukrem a zapracujte vajíčka.
Krok 2
Do mísy pak přidejte společně se zakysanou smetanou i nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu. Pokud máte pomeranč s poškozenou kůrou, jako jsem měla já, pomozte si sušenou. Té stačí do těsta přidat 1-2 lžičky.
Krok 3
Do řidší směsi zapracujte mouku, prášek do pečiva, mák a důkladně promíchejte.
Krok 4
Nyní oloupejte pomeranče na ozdobení koláče a nakrájejte je na plátky silné přibližně 0,5 cm.
Krok 5
Pekáček vyložte pečicím papírem a posypte jej třtinovým cukrem. Místo cukru skvěle poslouží i med.
Krok 6
Na těsto rozložte připravené pomerančové plátky.
Krok 7
Pomeranče zakryjte připraveným makovým těstem.
Krok 8
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 35-40 minut dozlatova.
Krok 9
Upečený koláč opatrně vyklopte a stáhněte pečicí papír. Toto doporučuji udělat až po vychladnutí koláče. Koláč je pak pevnější a lépe se s ním pracuje.
Moučník nakrájejte na porce a podávejte.
Pro lesklejší povrch můžete koláč po vyklopení potřít rozehřátou marmeládou, nejlépe pomerančovou či meruňkovou. Koláč pak bude i o něco sladší.