Jak připravit dýňové lasagne | zeleninový recept
Jak připravit dýňové lasagne | zeleninový recept. Zkuste klasické obdélníkové těstoviny zapečené s bešamelem, masovou směsí a sýrem trochu obměnit a vyzkoušejte tuto vynikající dýňovou verzi, kdy prim bude místo masové směsi hrát směs dýňová. Na cibulce osmahnutá dýně Hokkaidó je v kombinaci s drcenými rajčaty a notnou dávkou výrazného, lehce pikantního koření, přímo excelentní.
Co je potřeba
- 150-200 g syrových lasagní
- 400 g mozzarelly
Na dýňovou směs:
-
1 menší dýně Hokkaidó (přibližně kilová)
-
2 cibule
-
2 lžíce oleje
-
1 konzerva loupaných rajčat
-
2 lžičky sušeného rozmarýnu
-
1 lžička kari koření
-
1 lžička koriandru
-
½ lžičky kurkumy
-
1 lžička medu
Na bešamel:
-
50 g másla
-
40 g hladké mouky
-
600 ml mléka
-
100 g výrazného sýru (parmezán či čedar)
-
sůl, pepř a muškátový oříšek
Krok 1
Dýni omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky.
Krok 2
Na pánvi či v kastrolu na oleji orestujte nadrobno pokrájenou cibuli.
Krok 3
Přisypte dýňové kostky a za občasného promíchání přibližně 10 minut opékejte. Když se na některých místech dýně lehce přismahne, není to absolutně na škodu. Chuť bude výraznější.
Krok 4
K mírně změklé a lehce opečené dýni přidejte loupaná rajčata, med, rozmarýn, koriandr, kari i kurkumu a nechejte několik minut na mírném ohni probublávat. Je-li třeba podlijte trochou vody. Pokud jste zastánci výraznějších chutí, můžete dýňovou směs dochutit i špetkou chilli koření.
Krok 5
Zatímco se dýně dusí, zpěňte si v menším hrnci máslo.
Krok 6
Přidejte k němu hladkou mouku a za stálého míchání zlehka osmažte.
Krok 7
Zalijte mlékem a na mírném ohni pomalu míchejte. Mléko můžete zvolit jak polotučné, tak plnotučné. S plnotučným budou lasagne o něco smetanovější, delikátnější a hutnější.
Krok 8
Jakmile začne omáčka houstnout, přisypte nastrouhaný sýr a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše společně prohřejte tak, aby se sýr zcela rozpustil.
Krok 9
Když máte vše připravené, můžete začít vrstvit. Na dno pekáčku naneste tenkou vrstvu bešamelu a teprve na něj položte plátky lasagní. Takto spodní plátky lasagní krásně změknou a nemají tendenci se připéct či zůstat tvrdé.
Krok 10
Na těstoviny navrstvěte dýňovou směs a polijte bešamelem.
Krok 11
Takto vrstvěte, dokud máte suroviny či Vám dovolí výška pekáčku a poslední vrstvu, kterou tvoří plátky lasagní, ozdobte nakrájenou mozzarellou.
Krok 12
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25-30 minut. Sýr by měl být lehce opečený. A nyní už můžete tuto úžasnou dýňovou verzi lasagní naservírovat a pochutnat si na ní.
Dýňovou směs lze využít i samostatně. Chuťově je opravdu dokonalá a skvěle doplní například grilovaný plátek masa. V případě, že při dušení směs podlijete větším množstvím vody a dýní více rozdusíte, můžete ji podávat k rýži či těstovinám.