Jak zapéct bramborové noky s dýňovou omáčkou a sýrem | recept i pro vegetariány
Jak zapéct bramborové noky s dýňovou omáčkou a sýrem | recept i pro vegetariány. Bramborové noky promíchané s krémovou a příjemně kořeněnou dýňovou omáčkou, jsou samy o sobě úžasné. Ale když jsou ještě navíc lehce zapečené se slaným sýrem a čerstvými bylinky, to se pak jedná doslova o unikátní záležitost.
Co je potřeba
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 středně velká dýně Hokkaidó
- 2 lžíce olivového oleje
- 4-5 stroužků česneku
- ½ lžičky chilli
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- čerstvě drcený pepř – dle chuti
- 100 řeckého jogurtu
- 500 g bramborových noků
- 125 g balkánského sýru, Fety či čerstvého kozího sýru
- 1 hrst sekané hladkolisté petrželky
Krok 1
Dýni omyjte, zbavte semínek, nakrájejte na menší kostky a v dostatečném množství osolené vody vařte doměkka. Stačí přibližně 20 minut.
Krok 2
Poté vodu slijte a uvařenou dýni rozmixujte na pyré.
Krok 3
Na olivovém oleji orestujte na plátky pokrájené stroužky česneku. K restování můžete použít klasickou pánev a následně před pečením obsah přemístit do pekáčku, nebo rovnou využít pánev vhodnou do trouby a mít tak o jedno špinavé nádobí méně. Pro tyto účely lze využít i hrnec či kastrol.
Krok 4
Jakmile jsou plátky česneku zbarvené do zlatohněda, přidejte do pánve dýňové pyré a 400 ml zeleninového vývaru. Společně několik minut na mírném ohni prohřejte.
Krok 5
Základ dýňové omáčky dochuťte muškátovým oříškem, pepřem, solí a chilli kořením.
Krok 6
Do ochucené omáčky přimíchejte řecký jogurt. Díky tučnému řeckému jogurtu omáčku zjemníte a dodáte jí krémovou konzistenci. Za občasného míchání společně 10 minut prohřívejte do zhoustnutí.
Krok 7
Následně přidejte uvařené bramborové noky.
Krok 8
Na závěr přimíchejte i nahrubo posekanou hladkolistou petrželku. Místo petrželky lze použít i čerstvý rozmarýn, ten s dýní dokonale ladí.
Krok 9
Nyní, pokud jste pro přípravu použili klasickou pánev, přemístěte její obsah do pekáčku a rovnoměrně posypte rozdrobeným slaným či kozím sýrem.
Krok 10
Takto připravené vložte do předem vyhřáté trouby a zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) zhruba 15 minut. Jen tak dlouho, aby se sýr rozpustil. Pokud máte u trouby funkci grilu, neváhejte a zapékejte pod grilem.